Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Er politik är oärlig

Det var ett mycket märkligt budgetfullmäktige som undertecknad deltog i den 21/6 i Hudiksvall.

Annons

Under en hel, lång, budgetdebatt så lyckades den borgerliga majoriteten undvika att med ett enda ord nämna vad deras indragningar på i storleksordningen 60–70 miljoner kronor kommer att få för effekter på vård och omsorg. Inte hellre angav man varför man skulle skära bort dessa 60–70 miljoner ur budgeten. Vad ska pengarna användas till?

Jonas Holm pratade om rangliga bord och bestick och tallrikar och kommunstyrelsens ordförande försökte lägga ett globalt perspektiv på den borgerliga majoritetens nedskärningar.

Nåväl, det hade man väl kunna stå ut med, men när moderaten Jonas Holm ägnar en stor del av tiden i debatten åt att lögnaktigt påstå att vi i den förra majoriteten inte hade ordning på ekonomin då passerades en anständighetens gräns.

Om det är något vi var kända för så var det just detta, att ha ordning på ekonomin. Hudiksvalls kommun fick i fjol, under socialdemokratisk ledning, pris som en av de kommuner i landet som använder skattemedlen på mest effektiva sätt.

Den borgerliga alliansen skriver också i sin egen budgetskrivelse som följer med beslutet den 21/6: "Kommunen har sedan flera år tillbaka arbetat med att stabilisera ekonomin. Pengar har avsatts långsiktigt till kommande pensioner. Tillgångar har sålts och medlen har placerats långsiktigt för att finansiera investeringar. Ett omfattande investeringsprogram har genomförts utan ökning av låneskulden som har reducerats till en låg nivå. Likviditeten har byggts upp till en buffert mot oförutsedda händelser och som en reserv till kommande investeringar." Slut citat från den borgerliga alliansens budgetskrivning. Är detta att ha misskött ekonomin?

Nej, sanningen är följande. Under hela förra mandatperioden så öste den dåvarande oppositionen, nuvarande majoritet, på med ofinansierade löften om utökad drift. Jag hade en lista som inför valrörelsen handlade om 40–-50 miljoner i ofinansierade driftskostnadsökningar och ofinansierade investeringar på hundratals miljoner. Nu sitter man själv i ledningen för kommunen och ska ta ansvar för dessa vidlyftiga löften. Det går naturligtvis inte och då måste man skylla ifrån sig. Alltså, då handlar det om att svärta den förra majoriteten så mycket som möjligt. Detta är inte bara dålig politik, det är också djupt oärligt. Ta nu ansvar för era svulstiga löften och genomför dem, ni har ju med Miljöpartiets hjälp fått majoritet i fullmäktige och nu har ni också Sverigedemokraterna som vapendragare.

Jag kan ge er ett gott råd, i kommunpolitiken tjänar man alltid på öppenhet och ärlighet, sanningen kommer alltid i kapp en. Men ni kanske ska bli som en del kommunpolitiker kan bli, tillräckligt hårdhudade så att ni inte behöver någon ryggrad.

Sven-Åke Thoresen (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons