Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Entreprenören kunde ha kontrollerats

Vilken trovärdighet har SCA och Holmen AB? Dessa miljardkoncerner som anlitar en entreprenör som inte följer kollektivavtal. En man som vilseför Migrationsverket. En man som inte har likalydande avtal med de kamerunska anställda som han har med Migrationsverket.

Annons

En man som skor sig på att hyra ut bostäder till sina anställda för långt högre kostnad än vad han själv betalade. En man som hotade att bränna ner sina anställdas hus i Kamerun om de inte undertecknade de anställningskontrakt de blev hänvisade till. En man som drar skam över seriösa skogsentreprenörer. En man som drar skam över Sverige...

Detta är en skogsentreprenör som miljardkoncernerna SCA och Holmen AB har samarbete med. Koncerner som har miljardvinster i årsbokslut, men som inte drar sig för att ha affärsförbindelser en sådan här entreprenör. Storföretag som har certifieringar i sina produktionslinjer, certifieringar som innebär att man ska följa de krav och villkor som är uppsatta för att bli godkända användare. Krav som innebär att man har en spårbarhet i sin produktionslinje.

Man ska kunna följa om entreprenörerna följer de krav och riktlinjer gällande miljö, arbetsmiljö och arbetsförhållande som certifieringen villkorar. Detta för att sedan kunna använda detta i sin marknadsföring av sina produkter.

Vilket förtroende får jag som kund till era produkter när ni inte följer de villkor som certifieringen fastställer? Vilket förtroende får ni från era anställda när ni i förlängningen inte följer de krav som en certifiering innebär? Eller är det bara en skrivbordsprodukt som ni gömmer längst inne i datorn, för att damma av, eventuellt en gång per år när en revision nalkas?

Denna gång kanske inte revisionen blir så lyckosam...

Jag förutsätter att ett fortsatt samarbete med entreprenören inte kommer att upprepas, för i dessa stora koncerner måste det finnas administrativa muskler som möjliggör bättre spårbarhet enligt era certifieringar.

En stilla förhoppning är att berörda myndigheter belägger den här typen av entreprenörer med livstids näringsförbud och att domstol dömer honom för olaga hot till dryga böter och fängelse, åtminstone för att bevara Sveriges heder inför Kamerun.

Håkan Ström

Hassela

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons