Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Energi och politik

Vi ser hur länder inte förmår reda ut sina ekonomiska (och sociala) problem, länderna är för små eller ovilliga. Andra sammanslutningars ledare, EU exempelvis, och därmed skattebetalare, får hålla dem under armarna.

Annons

Vi ser också att kapitalistvärldens banker inte kan hantera den sits de själva satt sig i, skattebetalarna måste ge dem bidrag för överlevnad. I Sverige, exempelvis, är det enbart Handelsbanken som inte ”gått över styr” av storbankerna.

Samtidigt som detta sker kan världens företag flytta sitt kapital dit där det ger bäst avkastning, ett aktieägarkrav kallas det.

Är det en samhällsordning - levnadsmönster - som kommer att främja social och miljömässig tillväxt?

Var ligger feltänket om det är så att kapitalavkastning enbart gynnar materiell tillväxt? Och vad är viktigast, miljöhänsyn, social utveckling eller materiell tillväxt? Har vi sett världen förena de tre? Avgjort inte. Vad arbetar Sverige för? Hur tänker du om tillväxt?

På energiområdet har Sverige lovat EU en gigantisk vindkraftutbyggnad. Lokalt partifolk i (KD) kallar det solidariskt att vi svenskar ska producera el åt de länder som själva inte tar sitt ansvar, i stort samma sak tycker(M) genom Ingvar Persson, Bollnäs. Vi ska delvis göra industrilandskap av vår natur och kulturmiljö.

Vore mer klädsamt om politikerna initierade ett stort sparprogram för att gynna miljö och social tillväxt i stället för materiell tillväxt.

Eller att de gynnar tekniker som ger oss energi med obetydlig miljösatsning. Bränsleceller exempelvis. Om de massproduceras, så att priserna kommer ner, kan de användas i alla energisammanhang. Tekniken finns utan nya stora materiella satsningar.

Eller på den kraft som havets rörelser ger dygnet runt, i alla väder, i alla hav. Tekniken finns och det utan att stora miljökonsekvensresurser måste sättas in.

Varför ska vi ha mer energi? Det är första frågan att svara på. I Sverige behöver vi inte mer energi, och vi har ingen olja –eller kolkraft som går att ersätta med vindkraft.

Men vi svenskar måste subventionera vindel med 35 öre per KWH så att kapitalet flyttas hit för att få lysande avkastning, subventionerad av oss, både i pengar och vår natur och miljö! Är det klokt?

Kjell Söderlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons