Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En uskas dag på jobbet

07:00. Rapport av nattpersonalen

Fyra larm går ut, några är vakna och vill upp genast, några har nattvandrat och är oroliga och trötta. Alla får hjälp att komma upp, med toalettbesök och hygien samt klä på sig. De blir rena och torra.

Annons

En har varit mycket orolig hela natten, urinprov och temp tas för att utesluta urinvägsinflammation. På tre boenden ska puls, blodtryck och vikt tas för inför veckans rond som dokumenteras i journal och sjuksköterska kontaktas.

Sängar bäddas, sopor slängs, tvättmaskiner sätts i gång, mediciner och insulin ges.

Hämta de rullstolsburna till matsalen, säga till de andra att det är frukost. Hämta matvagnar. Dela ut frukost samt servera några matbrickor till dem som inte vill komma ut. Lugnar, stöttar, samtalar, matar och serverar.

Rehabteamet kommer till boendet i dag, samtal om hjälpmedel, två behöver uppresningslyft och en behöver ny rullstol. Skriva i datorn till vaktmästaren om trasiga lampor i badrummen samt beställa varor från köket.

Fotvården kommer. Letar listan över dem som ska ha fotvård.

Kontroll av våra diabetessjuka, kontaktar sjuksköterska. Dokumentation.

Orolig dam följer efter personalen, hon är ledsen. Larm Ingen tid finns för att sitta ner just nu. Larm. En dam vill ha madrassen utbytt, hämtar en ny i källaren och byter, bäddar.

Larm. Toalettbesök för några. En man undrar var hans fru är, som varit död länge, försöker lugna. Larm. Några vill hem. Hem till tryggheten. Lyssnar, förklarar, avleder. Någon frågar var hon är, ångest, ensamhet. Tröst och närvaro lindrar för stunden.

Lunch: Duka matborden. Hämta matvagnar. Egenkontroll av maten, den ska mätas i grader. Hämta boenden. Maten serveras, specialkost till några. Dela ut medicin. Följa, skjutsa hem dem som inte har ro att vara kvar. Larm. Hämta posten till de boende. Städningar av lägenhet, hänga tvätt. Larm. Toalettbesök. Dokumentera vad som hänt under dagen. Anhörig ringer, frågar hur pappa mår som är dement. De anhörigas sjukdom. Lyssna informera lyssna lite till.

15:00 Min arbetsdag är slut. Det fortsätter med eftermiddagskaffe för kvällspersonalen. Hjälp upp ur sängar, toalettbesök, blöjbyten. Larm. Kvällsmat. Bädda upp sängar, borsta tänder, duscha. På med nattsärken, kvällsfika, medicin. Hoppas att de boende får en god nattsömn. Vika tvätt.

Vad är det som gör att vi som gör allt detta, återkommer dag efter dag med underbemannad personal och en lön långt under vad vi vill ha?

Känslan att göra ett professionellt arbete, värna om de gamla bry sig, hjälpa, tycka om. Att tro på sin egen förmåga att förstå.

Stolt och trött undersköterska

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons