Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En titel att vara stolt över?

Eftersom Danmark har sänkt sin högsta skatt till ”bara” 55,4 procent leder nu Sverige skatteligan med en högsta skattesats på 56,7 procent .

Annons

Sverige har länge haft höga skatter. Under 2010 kammar vi hem en ny titel – landet med högst marginalskatt. Eftersom Danmark har sänkt sin högsta skatt till ”bara” 55,4 procent leder nu Sverige skatteligan med en högsta skattesats på 56,7 procent .

Och detta är bara den synliga delen av skatten. Hälften av de skatter som vi betalar in är osynliga. När vi får ut 100 kronor i lön så har arbetsgivaren redan betalat in drygt 31 kronor ytterligare i skatt. Dessutom betalar vi konsumtionsskatter som moms, bensinskatt, alkoholskatt och så vidare.

De höga skatterna leder till att belöningen av en universitetsutbildning bara är 160 000 kronor i Sverige, över hela livet. I bland annat Polen och Tjeckien motsvarar avkastningen en hel miljon kronor.

Denna siffra gäller för män. För kvinnor är utbildningspremien i Sverige nära noll kronor! Enligt OECD är bara Frankrike sämre än Sverige när det kommer till att belöna kvinnors utbildning. Är det verkligen en skattepolitik att vara stolt över?

Nima Sanandaji

Skattebetalarnas Förening

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons