Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En smula ödmjukhet hade varit klädsamt

/

Hans Degerman är kritisk till Region Gävleborg och dess sjukvårdsdirektör Kjell Norman.

Annons

Socialstyrelsen har återigen presenterat en kvalitetsmätning av landets hälso- och sjukvård och som refereras i länets tidningar (5/2). Som vanligt är resultaten för vårt län riktigt dåliga på många områden. Näst efter Gotland och Västmanland tar flest personer i förhållande till antalet invånare livet av sig i vårt län. Tillsammans med Blekinge är Gävleborg det län där flest patienter avlider tre månader efter en stroke. De som insjuknar i cancer i vårt län har minst chans i landet att överleva de första fem åren efter insjuknandet.

Socialstyrelsen anser att fler liv borde kunna räddas i länet om man satsade på mera på folkhälsoinsatser. Vårt län kommer sämst ut i mätningen när det gäller att i tid upptäcka och behandla sjukdomar.

Regionens sjukvårdsdirektör, Kjell Norman, upprepar sitt mantra sedan tidigare när han ombeds kommentera resultaten. Det kokar ner till att egentligen är det inget fel på vården i länet utan de dåliga resultaten beror på att länsborna är lågt utbildade, vi röker och snusar i stor omfattning, begriper inte att äta rätt och har felaktig livsföring och blir feta och orörliga. Hade Norman bara lite smartare länsbor som kunder, så skulle länets sjukvård, som han är ansvarig för, framstå i ett nytt och förklarat ljus.

Detta, bäste Norman, är för det första förolämpande för länets befolkning och ett sätt att smita undan det ansvar för den viktiga uppgift du har. Det är ingen tillfällighet att länsborna, näst efter Västernorrland, har sämst förtroende för sjukvården och du har haft ett antal är på dig att förbättra det med dåligt resultat. Så en smula ödmjukhet hade varit klädsamt.

En viktig förklaring till resultaten, som inte berörs i Socialstyrelsens utvärdering, är relationen mellan vårdpersonalen och ledning inom region/landsting. Om relationen är dålig, förtroendet för den verkställande ledningen är lågt hos personalen, så återverkar det så gott som alltid på resultaten. Även på detta område har vårt län flera år haft dåliga resultat. Vårdpersonalen i vårt län är lika välutbildade och kompetenta som i andra län. Det är en av ledningens viktigaste uppgifter att se till att personalen känner lust, arbetsglädje och stolthet över sitt jobb. Lyckas man med det brukar goda resultat komma omgående. Misslyckas man, så får man göra som i bättre företag, att börja städa trappan uppifrån och skaffa ny ledning.

Hans Degerman

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons