Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En sjuk historia

Skribenten är besviken på hur en patient med fraktur behandlats av olika sjukhus. Han får Svar direkt.

Annons

Inger, 83 år, boende i Bollnäs drabbades den 28 maj av en fraktur i vänster lårben. I ambulans fraktades hon från Hultsfred till Västervik. Dagen därpå gavs besked att skadan fordrade akut behandling och hon skulle genast flygas till Hudiksvall för operation följande dag, som var en lördag. Flera mellanlandningar skedde för att ta upp och lämna av patienter. Inger var enda patient på sista etappen.

Operationen försköts till måndag men flyttades dag för dag framåt i tiden och Gävle sjukhus blev aktuellt. Torsdag beslutades att hon skulle föras över till Akademiska sjukhuset i Uppsala och transport dit ägde rum måndag 8 juni med operation tisdag, alltså tionde dagen sedan hon passerade Uppsala på väg norrut.

Efter intensivvård i två dygn fördes hon över på avdelning och nästa dag till Bollnäs. Vid ankomst dit vid 21-tiden uppstod mindre kaos, för ingen var beredd på hennes ankomst. Bud om resan hade inte nått fram, varken till avdelningen eller akuten.

Hon fick ligga i två dygn på avdelningen i Bollnäs innan hon söndag kväll kördes till Hudiksvall. Där fick hon ligga på avdelningen för eftervård i tolv dygn, innan hon kom till hemmet i Bollnäs och hemtjänsten tog vid.

Den långa väntetiden och därmed det ökade behovet av smärtstillande medicin samt alla transporterna blev en onormal belastning ur många synpunkter. Hon fick liggsår och förstoppning, som man inte lyckades häva förrän hon kom till Bollnäs under hemsjukvårdens behandling.

Gillis Unger

Svar direkt

Det är tråkigt att läsa hur patienten Inger, 83 år fått transporteras mellan så många olika sjukhus i Sverige.

Patientsekretessen förhindrar oss att uttala oss i media om enskilda patientfall. Men om vi på Akademiska sjukhuset brustit i vår kommunikation med Bollnäs sjukhus så vill vi ta tillfället i akt och beklaga det.

Akademiska sjukhuset är ett universitetssjukhus dit många patienter kommer resande lång väg för att få högspecialiserad vård. Närmare bestämt var tredje av våra patienter kommer från ett annat landsting/region. Vi arbetar hela tiden för en bra dialog med andra sjukhus när vi tar emot eller sänder iväg patienter så att patienterna ska känna trygghet och kontinuitet.

Henrik Pederby

Kommunikationsdirektör, Akademiska sjukhuset

I Bollnäs har man sedan tolv år inte ansvar för akuta höftfrakturer, så det är lite svårt för oss att ge en vettig kommentar. Inger borde med all sannolikhet ha fått vård i Gävle eller Hudiksvall.

Henrik Kennedy

Aleris

Fotnot: Region Gävleborg har erbjudits svara, men något svar har inte kommit.

Insänt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons