Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En revision är välkommen

/

Regionens revisorer ska under våren granska vad studieresorna till vårdföretaget Kaiser Permanentes i San Francisco har fått för tillämpning i sjukvården i vårt län. En revisionsrapport är välkommen då meningarna om det ändamålsenliga med dessa kostsamma studieresor går starkt isär, skriver Ann-Britt Lindmark-Lagerwall.

Annons

I dagarna har den åttonde gruppen med ett 20-tal politiker och tjänstemän rest den långa vägen till San Francisco. Resorna startade 2014 och har kostat cirka en halv miljon per resa. Hälso- och sjukvårdsdirektör Kjell Norman försvarar i media resorna. Han ger exempel på vad han anser vara resultatet av vad politiker, tjänstemän och chefer lärt sig på andra sidan Atlanten.

Läs även: Sjölund: Hälsingar protesterar, hälsingar har fått nog!

* 1) Utredning av cancer i urinvägarna har snabbats på betydligt. Patienter med symtom på blödning från urinvägarna får nu träffa specialistläkare och får alla relevanta undersökningar utförda på sjukhuset under en och samma dag.

Detta arbetssätt tillämpas dock sedan årtionden då det gäller utredning av misstänkt bröstcancer. Här kunde vi således lika gärna ha lärt av oss själva.

* 2) Att distriktsläkarjouren i Gävle nu flyttat in till akutmottagningen på Gävle sjukhus anses också ha sin upprinnelse i San Francisco.

Känner man inte till att så har det fungerat på Hudiksvalls sjukhus sedan mer än trettio år tillbaka? En bra och billig lösning kunde ett studiebesök där ha varit.

* 3) Kaiser Permanente har stor andel administrativ personal för att avlasta sjukvårdspersonalen. Det handlar då i huvudsak om patientnära administration.

Att läkare och sjuksköterskor får lägga för mycket tid på administration som bättre och snabbare kan skötas av våra medicinska sekreterare på vårdcentralerna och sjukhusklinikerna har sjukvårdspersonalen hävdat i åratal. Trots varningar från en enig läkarkår och enad läkarsekreterarkår togs 2009 ett beslut om att läkarsekreterarna skulle flyttas bort till stora skrivenheter för att inte störas av läkarna och sköterskorna. Beslutet ledde till en kaotisk situation och anmälningar från professionen gjordes till socialstyrelsen om att omorganisationen hotade patientsäkerheten. Till sist tvingades man backa på sitt beslut. Detta visar att man kan komma långt genom att var lyhörd för synpunkter från professionen.

* 4) Patientcentrerad vård är inget som är unikt för Kaiser Permanente. Det är något som diskuteras överallt bland administratörer i sjukvårds-Sverige i dag. Den yrkesetiska kompassen för sjukvårdspersonal har alltid pekat mot detta synsätt. Dessvärre är den organisation som sjukvården i Gävleborg har i dag försvårande för att nå dit. Regionledningen har så här långt avböjt förslag om att utvärdera nuvarande organisation som infördes 2008 av landstingsdirektör Svante Lönnbark.

Nu finns Helahälsingland som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Ann-Britt Lindmark-Lagerwall

miljöpartist i regionfullmäktige, distriktsläkare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons