Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En rättvisare fördelningspolitik

Innan regeringsskiftet 2006 betalade alla lika skatt vid lika inkomst. Nu diskrimineras vi pensionärer genom att betala högre skatt än dem som har ett arbete. Pension är uppskjuten lön och inget bidrag.

Annons

Det är många intressanta politiska böcker som har kommit ut de senaste åren.

Göran Persson, som var finansminister 1994–1996 och statsminister efter Ingvar Carlsson 1996–2006, skriver i boken Min väg, mina val, hur allvarligt läget var för Sveriges ekonomi när Socialdemokraterna tog över regeringsansvaret 1994 efter regeringen Bildt. Då var räntan på statsskulden närmare 110 miljarder kronor (2010 beräknad till 22 miljarder främst beroende på lägre marknadsräntor). Det är lätt att förstå hur svårt det var att hitta pengar till viktiga utgifter. Nya regeringen var tvungen att återställa förtroendet för landets ekonomi. Det är nog många av oss som har glömt bort vilket hästjobb Göran Persson som finansminister utförde. I egenskap av finansminister var Persson beredd att avgå om han skulle misslyckas. Den nya regeringen gjorde ändå det omöjliga de kommande åren med att sanera statsfinanserna. Det svåraste var skriver Persson att sänka ersättningsnivåerna i socialförsäkringarna, men nödvändiga för att återställa förtroendet för Sveriges ekonomi. Då var det också nödvändigt med ett brett samarbete i riksdagen, gensvaret var inte överväldigande, med undantag av Centerledaren Olov Johansson som insåg att det behövdes insatser för att rädda Sverige. Det var tack vare det goda samarbetet med Centern med mycket tuffa besparingar som Persson så småningom lyckades att få ordning på Sveriges ekonomi.

Det är märkligt hur företrädare för alliansregeringen numera i pressen beskyller Socialdemokraterna under regeringsåren 1994–2006 för att de inte höjde pensionärernas pensioner. Sanningen är den att vi pensionärer drabbades och fick vara med om att sanera Sveriges ekonomi efter regeringen Bildt, då det ekonomiska läget var katastrofalt. Basbeloppet för oss pensionärer sänktes och skulle återställas så snart som ekonomin tillät det. År 1999 återställdes basbeloppet.

Innan regeringsskiftet 2006 betalade alla lika skatt vid lika inkomst. Nu diskrimineras vi pensionärer genom att betala högre skatt än dem som har ett arbete. Pension är uppskjuten lön och inget bidrag. Det är tacken för att vi som har varit med om att sanera Sveriges ekonomi behandlas på detta orättvisa sätt av alliansregeringen. Gapet ökar hela tiden mellan dem som har ett arbete och pensionärer, därför att vi har ingen motpart att förhandla med. Den borgliga regeringen och företrädare i lokalpressen försvarar och försöker övertyga oss pensionärer att vi har helt fel. Ni får ursäkta vi kan faktiskt tänka själva.

Du som vill ha en rättvisare fördelning rösta på en ny regering.

Stig Söderlund pensionär

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons