Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ödesdag för Ljusdal

Den viktigaste framtidsfrågan för Ljusdals kommun är att vända den negativa befolkningsutvecklingen. Det bästa sättet att vända utvecklingen är att öka antalet arbetsplatser. Just nu har vi ett unikt tillfälle att göra det.

Annons

Etableringen av ett handelscentrum på Östernäsområdet är ödesfrågan som kan vända utvecklingen. Vi som bor i Ljusdal handlar på andra orter för någonstans mellan 100 och 150 miljoner kronor varje år. Detta motsvarar mellan 40 och 80 arbetstillfällen.

Östernäsområdet kan alltså hjälpa till att utveckla handeln och arbetstillfällena i Ljusdal genom att skapa ytterligare handel. En viktig poäng är att handel föder handel. Etablering av ett handelsområde kan alltså hjälpa till att stärka utbudet i Ljusdal och därigenom gynna befintlig handel om utbudet blir större. Historiskt har Ljusdal varit ett handelscentrum förutom för kommunbefolkningen både för boende i Härjedalen och Svågadalen.

En byggstart på handelsområdet planeras till våren 2013 men denna är beroende av att timmeromlastningen flyttas från Östernäs. I dagsläget är det Trätåg som sköter tågtrafiken och ansvarar för omlastningen. Trätåg startade på ett eget initiativ en förstudie om att flytta omlastningen till Kläppa.

Trafikverket var positivt till förstudien och var beredda att prioritera upp byggandet av en planskild korsning vid Smedsgatan. Våra kommunpolitiker har på eget initiativ tagit upp frågan och beslutat att Trätågs planer skall avbrytas.

När Trätåg fick information om beslutet valde de att avbryta sin förstudie, vilket innebär att de har för avsikt att ha kvar omlastningen i centrum. Trafikverket stödjer omlastningen i Ljusdal med hänvisning till riksintresse. Det är också Trafikverket som äger den mark som idag används för omlastningen.

Om omlastningen blir kvar på Östernäsområdet kommer det att förhindra att handelsområdet byggs. Det finns för närvarande tyvärr inte någon annan plats än Kläppa som tillfälligt eller permanent kan ersätta lastplatsen i centrum, till våren 2013. Alla andra lösningar kommer att ta längre tid att genomföra. Det är också så att byggande av en mindre terminal i Kläppa inte hindrar etablering av en större terminal på annan plats i ett senare skede.

Det är viktigt att komma ihåg att chansen att etablera ett handelsområde finns nu – om vi väntar kommer chansen att gå oss förbi och det har vi inte råd med.

Till våra politiker vill vi lämna följande uppmaning:

Se till att handelsområdet på Östernäs kan börja byggas våren 2013!

Företagarna i Ljusdal

Handel i Ljusdal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons