Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En motorsåg genom välfärden

/
  • Hur många undersköterskor, vårdbiträden och barnskötare vill ni säga upp Gävleborg fram till 2019? undrar skribenterna med riktning SD.

Hur många undersköterskor vill SD säga upp i Gävleborg? frågar LO Gävleborg.

Annons

De flesta vet att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti med rötter i nazismen. Vad som inte är lika uppmärksammat är att SD är ett renodlat högerparti som har udden riktad mot Sveriges löntagare. I åtta av tio blockskiljande frågor röstade SD med alliansregeringen. Med hjälp av SD stoppade alliansen socialdemokratiska förslag om bättre sjukförsäkring, rätt till heltid och tryggare anställningar. Det var med SD:s röster som den S-ledda regeringens budget fälldes förra året, vilket bland annat innebar ett nej till höjd a-kassa.

I SD:s nya budgetförslag lägger sig partiet till höger om Moderaterna. De föreslår att stödet till kommunerna, alltså de pengar som går till Sveriges skola, vård och omsorg, ska minskas med totalt 90 miljarder kronor de kommande fyra åren. Det betyder massiva nedskärningar, med uppsägningar av personal. Detta vill dock Jimmie Åkesson inte berätta för svenska folket. Därför har vi räknat på vad hans budget betyder för välfärdsjobben.

Hur mycket pengar är egentligen de 90 miljarder SD vill dra ned under fyra år i kommunerna? 90 miljarder kronor motsvarar ett års lön för 163 000 undersköterskor, 66 000 barnskötare och 61 000 vårdbiträden. Enbart här i Gävleborg motsvarar SD:s nedskärningar fler än 8 000 årslöner i välfärden. Detta är något annat än besparingar. Det är att låta motorsågen gå i svensk äldreomsorg, barnomsorg, skola och sjukvård. Det är inte bara löntagarfientligt, det är Sverigefientligt.

Vi har därför två frågor till SD i Gävleborg:

Hur många undersköterskor, vårdbiträden och barnskötare vill ni säga upp Gävleborg fram till 2019?

Vårt mål är ett starkt välfärdssamhälle skriver ni på er hemsida. På vilket sätt blir välfärden starkare genom färre anställda i äldreomsorg, skola och vård?

Mats Eriksson

ordförande LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg

Tobias Baudin

vice ordförande LO

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons