Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En miljon till lokal kultur

Söderhamns kommun är en av de föreningstätaste kommunerna i hela Sverige. Det något vi ska vara glada för. Men framför allt innebär det att vi har en stor rikedom i Söderhamn.

Annons

Alla de aktiviteter som föreningarna arrangerar i hela kommunen bidrar till att vi har ett aktivt och brett idrottsutbud, kulturutbud, fritidsutbud, bildningsutbud, friluftsutbud med mera.

En sak till är att alla de föreningsträffar/grupper/studiecirklar som träffas varje vecka utgör cellkärnorna i vårt demokratiska samhälle. I alla dessa grupper tränas människor till att komma överrens och kompromissa för att gruppen/aktiviteten ska kunna fortsätta. Precis så är det också för en hel kommun eller ett helt land, människor (bland annat politiker) måste träffas och komma överrens eller kompromissa för att kommunen och landet ska kunna fortsätta att fungera. Ett aktivt föreningsliv är med andra ord livsviktigt för en kommun (och ett land) för att demokratin ska fortsätta att leva!

Socialdemokraterna i Söderhamn har lovat att höja föreningsbidragen om vi får makten under nästa mandatperiod! Det är bara populistiskt och dumt att tro att det inte behövs pengar för att bedriva föreningsverksamhet. Söderhamn har redan idag goda bidrag när vi jämför oss med andra liknande kommuner men det är ingen ursäkt för att inte höja bidragen i framtiden. När löner och priser går upp i samhället så gäller ju samma sak för föreningslivet.

Under nästa mandat period lovar vi socialdemokrater att satsa en ”kulturmiljon”. En del minns säkert den ”ungdomsmiljon” som vi inrättade för några år sedan där ungdomarna fick avgöra vad de pengarna skulle satsas på. Nu tänker vi lika kring kulturen. Alla kulturarbetare, kulturentreprenörer, kulturföreningar, kulturinstitutioner, kulturintresserade personer – ja, alla som vill göra något för kulturen i Söderhamns kommun ska få vara med och påverka vad pengarna skall användas till.

Att kultur är viktigt i ett anständigt och demokratiskt samhälle är ju självklart. Men det är inte självklart att kultur händer. Det behövs engagerade och kunniga människor för att kulturaktiviteter ska bli av.

Redan i dag har Söderhamn i förhållande till sin storlek ett aktivt och brett kulturliv, men vi socialdemokrater vill ännu mer! Vi tror att det fortfarande finns mycket att göra inom kulturområdet i Söderhamn. En mycket rolig sak som hänt de senaste åren är att vi fått ett flertal professionella kulturarbetare och kulturentreprenörer som flyttat till Söderhamns kommun. De ser ofta en tillgång i det som vi andra inte ser. Redan nu händer spännande saker inom till exempel konst, musik, cirkus.

Rösta först på Socialdemokraterna i valet och kom sedan med och påverka vad den nya kulturmiljonen ska användas till!

John Staffas (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons