Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En mänsklig rättighet!

Det är en mänsklig rättighet att äldre par ska få bo ihop, livet ut. Självklart är det så, men verkligheten är för många något annat i vårt samhälle år 2010!

Annons

Det är en mänsklig rättighet att äldre par ska få bo ihop, livet ut. Självklart är det så, men verkligheten är för många något annat i vårt samhälle år 2010!

Vi har i olika media fått möta förtvivlade och sorgsna människor som blivit nekade till att få fortsätta att leva tillsammans när en av dem behöver på grund av hälsoskäl, flytta till ett annat boende. Sorgen är tydlig, men de drabbade är ändå lågmälda, man ska ju inte bråka, och vad skulle det tjäna till!

Men det är förtvivlade ansikten, som tydliggör sorgen över att sin livskamrat har drabbats av sjukdom på olika sätt. Till detta, beskedet att de inte längre får förutsättningar att fortsatt få dela livet med sin käraste.

Det är dubbla tragedier som drabbar dessa människor och det är en skandal att sorgen görs dubbel, genom politiska och tjänstemannabeslut.

Vem har rätten att fatta beslut om att skilja dessa människor åt, trots skrivningarna i Socialtjänstlagens portalparagraf, som säger att all verksamhet ska bygga på människornas självbestämmanderätt och integritet?

Vem har rätten och mandat att frånta människor en nära kärlek, värme, och gemenskap som utvecklats och bevarats och som fyllt livet med det finaste som man tillsammans kan få uppleva?

Det vore förunderligt märkligt och det är en skam, om det måste lagstiftas om rätten till att fortsatt få leva tillsammans livet ut, även när det sker förändringar i människors levnadsförhållanden.

Om det visar sig att en lagstiftning är det enda sättet att få en förändring, så stödjer Svenska Kommunalpensionärernas Förbund (SKPF) avd 50 ett sådant förslag. Men vi hoppas att ett sådant förslag inte ska bli nödvändigt, utan att det nya året 2010 ger insikter om vad socialtjänstens portalparagraf står för och betyder i vardagen för oss människor!

Styrelsen för Svenska Kommunalpensionärernas Förbund (SKPF)

Avd 50

genom ordförande Ingrid Cederqvist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons