Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En kyrka utan Jesus är otänkbar

Kyrkoherden Nils Bolander skrev på sin tid i ett brev till Sveriges riksdag följande: "Tar ni bort korset från den svenska flaggan så blir det bara trasor kvar".

Annons

I en debatt i Dagens Nyheter, för någon vecka sedan, skriver Skolverkets tjänstemän att man inte vill att skolbarnen ska få höra bön och bibelläsning med välsignelse från prästen, då man inför terminsavslutningen samlas i kyrkan.

Jag tänkte då jag tog del av detta påbud i DN (Dåliga Nyheter) – är det något som vårt uppväxande släkte behöver höra i vår oerhört stressade tid, inte minst i skolvärlden, så är det den bästa nyhet som finns att överbringa, budskapet om fridskonungen, Jesus Kristus. Det är han som är adventshögtidens kärna och stjärna. Där detta underbara namn får vara i centrum, där blir det högtid, glädje och verklig feststämning. Detta behöver våra skolbarn få uppleva oavsett från vilket land eller tradition de härstammar. I en tid då barn och ungdom från alla håll bombarderas med ett enormt flöde av information, inte minst från internet och mobiltelefoner.

Det sägs att nutidsmänniskan på en dag kan ta del av mer information än vad generationer före kunde ta del av under hela sin livstid.

Adventsstjärnan som lyser upp det kompakta decembermörkret från de allra flesta hemmen i vårt land är en påminnelse om Betlehems stjärna. Den stjärnan leder en bort i dunkel och förvirring, men den leder rätt.

Lagstiftare som skrivit i lagen: "Det är inte tillåtet att ha adventssamling i kyrkan, om prästen förmedlar ett kristet budskap", besinna er! Skollagen bör snarast omformuleras. Det behövs tydlighet, annars blir det stor förvirring. Skolverkets tjänstemän behöver vakna upp och bli påminda om att det var kyrkan och dess gudfruktiga präster som redan i begynnelsen av 1700-talet tog det svenska folket ut ur analfabetismens mörker. Detta genom undervisning i kristendom, hygien och sjukdomslära. Huvuddelen av vårt folk behärskade läskunnigheten redan vid den tiden.

År 1842 startades allmän folkskola, och sedan år 1858 fick vi småskola. Detta genom påbud av en klok och förståndig regering och riksdag som tagit intryck av kyrkans folk. Vi har skickliga lärare och folkbildare i våra skolor, som har ett oerhört tålamodskrävande arbete för att undervisa kommande generation. Låt denna yrkeskår efter eget omdöme och förstånd ta skolbarnen till våra kyrkor och kapell, och utan censur från lagstiftare och Skolverkets tjänstemän sjunga med i adventssången, där det heter i en av verserna: "Människa gläd dig, frälsaren är kommen, frid över jorden herren bjöd".

Leif Lövgren, Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons