Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En klimatsmart värld

Earth Hour är världens största miljömanifestation då över en miljard människor visar att vi vill rädda miljön och klimatet. Vi måste lämna olja, gas och kol bakom oss och ställa om till en klimatsmart värld helt baserad på hållbar, förnybar energi, skriver Lennart Renöfält.

Annons

Ju fler som deltar desto starkare blir också signalen till våra beslutsfattare att vi vill se kraftfulla åtgärder nu!

FN mötet i Paris där alla världens ledare slog fast att de globala temperaturökningarna måste hållas under 2 grader var en vändpunkt. Nu måste vi gå från ord till handling. Vi kan inte skjuta det framför oss och låta fokus ligga på andra frågor i den politiska debatten. Ingen annan fråga kommer att påverka oss och våra barn/barnbarn mer än klimatförändringarna.

Allvarliga rapporter fortsätter att komma t.ex. att februari var den varmaste månaden som hittills uppmätts. Vi läser om glaciärer som smälter och om forskare som befarar att havsnivån redan 2100 har ökat med fem meter. Då hamnar hela Söderhamns centrum under vatten.

Det finns stora vinster med att ställa om till ett samhälle med förnybara energikällor och cirkulär ekonomi där vi återanvänder jordens resurser. Det skapar fler jobb och vi får bättre hälsa där miljontals människors liv räddas från dödliga sjukdomar orsakade av fossila bränslen.

Vad händer i Söderhamn – inte mycket om man ska döma utifrån vad vi får reda på. Massmedia borde vara fulla av goda nyheter om beslut och åtgärder som tar oss i rätt riktning och gör Söderhamns kommun till ett föredöme. Det har vi allt att vinna på.

Vad kan du och jag göra?

Vi kan uppmuntra politiker och partier som tar klimatfrågan på allvar.

Vi kan klimatbanta, alltså dra ner på våra egna utsläpp genom att köra mindre bil, hoppa över åtminstone någon flygresa till solen, lägga mindre kött på tallriken och minska vår konsumtion av prylar.

I Equmeniakyrkan vill vi lyfta fram det uppdrag vi människor fått att vara goda förvaltare av Guds skapelse. Ett uppdrag som vi missköter. Den globala uppvärmningen innebär inte bara att Guds skapelse har fått feber, den innebär att jorden har drabbats av cancer. Tillsammans kan vi bidra i arbetet för en frisk jord.

Spelar det någon roll om vi släcker ner under en timme. Nej, inte räddar det klimatet, men det är en viktig påminnelse om att det är på allvar nu. Tillsammans kan vi bidra till en nödvändig och positiv omställning och det måste ske nu.

Lennart Renöfält

Marmaverken, regional kyrkoledare i Equmeniakyrkan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons