Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En jämställd landsbygd för alla

/

För oss i Centerkvinnorna är det viktigt att hela landet kan leva och utvecklas.

Annons

Ett jämställt samhälle spelar en viktig roll i detta. Idag ser vi nämligen att framförallt unga kvinnor lämnar landsbygden för staden. Anledningarna är bland annat brist på arbete, begränsad tillgång till högre utbildning samt bristfällig tillgång till skolor och förskolor. Samtidigt ser vi att intresset för att flytta ut på landsbygden ökar bland unga kvinnor i städerna.

En företagsam landsbygd där vi skapar goda förutsättningar för kvinnors företagande är viktigt för att skapa nya arbetstillfällen på landsbygden. Idag ser vi hur företagsstöd på landsbygden snedfördelas mellan kvinnor och män som är företagare och hur svårigheterna att kombinera familj och småföretagande utgör ett hinder för de kvinnor som vill ta steget och starta eget. En mer jämställd fördelning av offentliga företagsstöd, ett bättre trygghetssystem för småföretagare, samt möjlighet att fördela föräldradagar till tredje part, som exempelvis en farförälder eller en partner, kan skapa fler kvinnliga entreprenörer på landsbygden.

Vi måste också säkerställa att landsbygden har tillgång till den grundläggande service och infrastruktur som behövs för att kunna leva ett attraktivt liv på landsbygden. Det kräver exempelvis tillgång till bredband för distansstudier eller arbete hemifrån och närhet till livsmedelsbutiker och annan kommersiell service. Här krävs statlig stöttning i de områden där marknadens efterfrågan inte räcker till. Det är också viktigt att slå vakt om möjligheten till privata alternativ inom vård, omsorg och utbildning då vi i många byar sett hur föräldrakooperativ eller friskolor tagit över när kommunens verksamhet lagts ner eller centraliserats till en större tätort. En levande landsbygd är viktig för hela Sveriges framtid. Därför måste vi arbeta för en jämställd landsbygd som är öppen och tillgänglig för alla!

Kristina Yngwe

Centerpartiets ledamot i regeringens parlamentariska landsbygdskommitté

ledamot Centerkvinnornas förbundsstyrelse

Helena Wikström

distriktsordförande

Centerkvinnorna Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons