Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En idé för ett nytt tänk

/
  • Konsumentverket är en statlig myndighet som lämnat storstäderna och hamnat i Karlstad.

Jag tycker att regeringen ska ta lite nya grepp. Som det nu är arbetar de inom sina vanliga snäva ramar, trots att omvärlden inte alls fungerar "normalt", skriver Arild Frånberg.

Annons

Stora flyktingströmmar rör sig mot Sverige, som sedan länge haft egna "flyktingströmmar" från landsbygden till storstäderna.

Då kanske man skulle diskutera olika lösningar på denna utveckling och inte bara försöka trycka in flyktingströmmen i den övergivna svenska landsbygden utan att samtidigt se till, att det finns positiva inslag som kan underlätta för den övergivna landsbygden att ta emot och möjliggöra att den kan bli levande igen.

Detta skulle ske genom utflyttning av statlig verksamhet – eller annan? – från storstadsregionerna och bygga upp ett antal nya centra i de olika regionerna i Sverige. Exempelvis skulle 25 procent av de statliga verksamheterna och kanske bolag i storstadsområden kunna flyttas ut till Norrland.

Detsamma skulle ske till Svealand och Götaland. De sista 25 procenten skulle vara kvar i storstadsområdena. Regioner som skulle passa måste analyseras inom respektive region. Men: Småland, Östergötland, Värmland, Gävleborg, Jämtland, Ådalen och Väster/Norrbotten skulle passa bra. 

Man skulle kunna utlokalisera till delvis redan befintliga centra i respektive region, eller till mindre städer. Detta för att stimulera möjligheterna att långsiktigt kunna utvecklas i orter där man fortsatt skulle kunna försörja sig ekonomiskt. Dessutom skulle bostadsproblematiken kunna lösas bättre än nu.

Om man inte gör något så tror jag de nyanlända ser det som hopplöst att kunna försörja sig på "nuvarande landsbygd" och drar till våra storstadsregioner, där det saknas bostäder. Risken är att det blir "kåkstäder" runt storstäderna. 

Ovanstående förslag är bara en idé, som måste inplanteras i tänket. Den inplanteringen borde göras av våra kommunpolitiker och presenteras för regeringen. Frågan måste drivas hårt annars händer det inget. 

Det skulle förvåna mig om inte det finns liknande diskussioner mellan Morgan Johanssons departement och Mikael Dambergs. Om inte, så är man utan idéer. Det tror och hoppas jag inte. 

På 40-talet löste man problematiken med att det saknades arbetskraft i Stockholm genom att ge fördelar till företag och andra verksamheter om man lokaliserade sig mer än 30 mil från Stockholm. Man måste tänka utanför ramarna såsom situationen ser ut i dagsläget.

Som det ser ut nu, åtminstone vad man kan se i den offentliga debatten, är det bara det vanliga kivet mellan partierna. Och det duger inte i dagsläget.

 Arild Frånberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons