Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En garant för bättre välfärd

/
  • Ulla Andersson (V) kommenterar regeringens budget som presenterades på tisdagen.

Bland alla de nya reformerna i budgeten finns det en som vi i Vänsterpartiet, V, är allra stoltast över; att det varje år från och med 2017 tillförs 10 permanenta miljarder i generellt statsbidrag till kommuner och landsting, skriver tre V-politiker.

Annons

Det är den största budgetsatsningen på välfärden sedan 1993 och motsvarar kostnaden för 30 000 anställda – undersköterskor, barnmorskor, socialsekreterare, förskollärare och lärare. Efter årsskiftet träder reformen i kraft i människors vardag, till stor glädje och lättnad för tiotusentals patienter, deras anhöriga och alla som jobbar varje dag för att bära upp och utveckla svensk sjukvård, äldrevård och skola.

När Sverige växer måste också välfärden växa. Medan den tidigare alliansregeringen var mycket tydlig med sina prioriteringar; stora skattesänkningar för de välbeställda och en minskning av antalet anställda i välfärden; så visar den här regeringen genom att samarbeta med Vänsterpartiet att det är andra grupper som prioriteras. De 10 årliga miljarderna innebär en förståelse och respekt för dem, framförallt kvinnor, som burit lasset av nedskärningarna och de försämrade villkoren i välfärden, men reformen innebär också omsorg om alla oss som använder välfärden. Alla vi som har barn i skola och förskola, en äldre förälder i behov av stöd, som själva får influensa eller kanske cancer och som önskar tas om hand av personal som mår bra och hinner och orkar ta hand om oss utan stress.

De 10 miljarderna är ett viktigt kliv år rätt håll, men nu gäller det att de också används på rätt sätt när de kommer ut i den marknadsanpassade vård, skola och omsorg som fortfarande dominerar på många håll i vårt land. Att pengarna verkligen kommer ut till förskolan, skolan, fritids, socialtjänsten och äldreomsorgen – de områden där behoven är störst. Och inte till att finansiera ökade driftskostnader för uppblåsta skrytprojekt, till att täcka kostnader för hyrläkare och dyra konsulter, eller försvinner ner i fickorna på privata bolag i form av vinst.

I Hudiksvalls kommun kommer vi särskilt att arbeta för att de 10 miljarderna ska gå till öka grundbemanningen inom social och omsorgsförvaltningen och anställa fler legitimerade lärare.

I Nordanstig vill vi att de 10 miljarderna ska gå till att höja kvaliteten i skolan, stärka arbetet med folkhälsa och miljö samt ge de äldre guldkant i hemtjänsten.

I Söderhamn satsar vi på undersköterskelöner, omvårdnadsnämnden och en omställningspott där nämnder kan söka pengar för att göra satsningar framåt.

När V förhandlar med regeringen blir det en budget som prioriterar skolbarnen, patienterna, lärarna och vårdpersonalen. V i kommuner och landsting är en garant för att det arbetet fortsätter på alla nivåer så att det verkligen blir bättre vård, skola och omsorg för vänstermiljarderna.

Fredrik Goude (V)

ordförande, Hudiksvalls partiförening

Ulrika Jonsäll (V)

ordförande, Nordanstigs partiförening

Jonna Källström Böresson (V)

ordförande, Söderhamns partiförening

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons