Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En gång i Bagdad!

På väg hem kom jag ihåg en dag när jag som flykting var i Al-Tash-lägret i Irak där jag tillsammans med tre andra personer publicerade en tidskrift som hette Rebeen vilken var mot den islamiska regimen av Iran.

Annons

Jag var på Söderhamns-Kuriren för att lämna in en insändare. I receptionen pratade jag med en kvinna. Trevligt och enkelt samtidigt. Fick två tidningar som mina insändare var med i och gick sedan hemåt.

På väg hem kom jag ihåg en dag när jag som flykting var i Al-Tash-lägret i Irak där jag tillsammans med tre andra personer publicerade en tidskrift som hette Rebeen vilken var mot den islamiska regimen av Iran. Den publicerades med stöd av Kurdistans demokratiska parti i Iran (KDPI) och FN som gav presstöd.

Det var år 2001. Jag åkte till huvudstaden Bagdad och hade med mig några stycken av Rebeen för att ge dem till de kurdiska och arabiska tidningar som publicerades i Bagdad då. De skulle också publicera den eller göra reklam för tidskriften eftersom den var från den iranska oppositionen och var mot Iran precis som den irakiska regeringen och dess tidningar.

I Bagdad tog jag en taxi och snart befann jag mig framför en stor byggnad i vilken tidningen Hawkari och andra tidskrifter publicerades.

I receptionen introducerade jag mig. Mannen som var där granskade mig från topp till tå och tappade hakan när han såg på min legitimation att jag kom från Iran. Vi flyktingar i Al-Tash lägret hade bara rätt att besöka den närmaste staden till lägret.

Efter att han hade överöst mig med konstiga frågor, visade han mig trapporna. Jag suckade och gick mot trapporna. Jag hade inte tagit första steget när han kallade på mig igen och sa med en rå ton:

– Har du inte pistol med dig?!

Jag log, tog upp min penna från fickan och visade honom. Sedan fortsatte jag att gå.

Karim Mahmoudi (Taghana)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons