Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En del forskare tror inte på Gud

Kjell Norlin i en replik på Bo Gullefors (
26/7
).

Annons

Gullefors har gett en saklig redovisning om vad människor i allmänhet tror om vetenskap och om Gud. För min del finner jag det mer betydelsefullt vad forskarna själva tror. Svaret är att det varierar. En del tror inte på Gud. Men även om många vetenskapliga gåtor är lösta så är grundläggande frågor helt obesvarade. Varför inträffade Big bang? Vad fanns före? Hur uppstod livet? Hur kan fysikens fyra grundkrafter, det vill säga gravitationen, de två kärnkrafterna och elektromagnetismen vara så exakt avvägda att redan synnerligen små förändringar skulle göra liv omöjligt?

Deoxiribonukleinsyra (DNA) är grundläggande för allt liv. Vid ett universitet i USA beräknades sannolikheten för att en DNA-molekyl skulle bildas av en slump vara matematiskt obefintlig.

Många forskare, fysiker, matematiker, biokemister, med flera, har uttalat att komplexiteten hos levande organismer är så stor att man måste förutsätta ett intelligent upphov. Biokemisten Michael Behe har sagt att det blir allt svårare att tro på darwinismen på grund av en mängd felande länkar. Övergångsformer mellan arter saknas. Som det sägs i 1:a Mosebok så visar de fossila lämningarna att fortplantningen endast skedde inom arterna. Forskningsfusk vid försök att bevisa Darwins teori har uppdagats. Många hundra professorer och andra forskare inom olika vetenskapliga discipliner har undertecknat ett upprop, uppdaterat 2016, som visar skepsis mot Darwins teori. Inte heller bibelläsare bör vara främmande för skepsis. Man kan tolka fel med tanke på den tid, den kultur och den speciella situationen då det skrevs. Även Jesu lärjunge Tomas tvivlade i början. Man kan behöva brottas med både Bibeln och vetenskapliga resultat. Inte minst praktiskt pröva.

Kjell Norlin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons