Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En dåres försvarstal

Skolorna har ett gigantiskt underskott kan man läsa i Ljusnan. En del verkar anse att det är ett stort misslyckande för barn- och utbildningsnämnden, BUN, att inte ha kommit till rätta med sin ekonomi.

Annons

Vari ligger då vårt misslyckande? Ligger det i att barngrupperna inom förskolan ännu inte är tillräckligt stora eller ligger det i att vi inte minskat lärartätheten tillräckligt mycket inom grundskolan? Betalar vi ut för mycket till elever med särskilda behov eller har vi för bra skolmat?

Misslyckandet kanske ligger i att vi behåller elevhälsan på någorlunda anständig nivå, eller är det så att misslyckandet består i att BUN vägrar lägga ner fler byskolor och att vi inte vill koncentrera all 7–9-verksamhet till en skola i centrala Bollnäs? Vårt misslyckande kanske ligger i att vi inte vill lägga ner Nytorp?

Är gymnasieskolan för generös som serverar avgiftsfri skolmat eller är vi för generösa eftersom vi erbjuder barnomsorg nattetid? Någonstans här måste vårt misslyckande ligga eftersom det är den typen av åtgärder som måste till om BUN i framtiden klara av hålla sig inom de budgetramar kommunfullmäktige beslutat.

Det kan väl inte vara så att vårt misslyckande delvis beror på en allt för snabb analys av nyckeltal och standardkostnader som gjordes inför kommunfullmäktiges beslut om budgetramar i fjol? Det var då som det påstods att BUN:s kostnader var för höga. Det var också därför kommunfullmäktige beslutade att merparten av det minskade skatteunderlaget, finanskris och lågkonjunktur orsakade skulle tas från BUN: s budget. 32 miljoner mindre för 2010 och 35 miljoner mindre för 2011 och 2012. Utan kompensation för ökade kostnader för friskolor, skolskjutsar, interkommunala ersättningar med mera landade sparbetinget på sammanlagt cirka 59 miljoner kronor till och med 2012. Årets besparingar beslutades till 41 miljoner kronor. Prognosen visar att BUN klarar av att spara 31 miljoner kronor av dessa.

Om en noggrannare analys av nyckeltal och standardkostnader genomförts i fjol och som dessutom satts i relation till den goda kvalitén i skolan och förskolan, hade kanske de minskade skatteintäkterna fördelats på ett annat sätt och BUN:s nuvarande ekonomiska situation sett helt annorlunda ut. Kanske hade man till och med då kommit till insikt att vi måste höja skatten, om vi ska kunna fortsätta bedriva förskola och skola av god kvalitet, som resulterat i att Bollnäs kommun utsetts till länets skolkommun. En titel vi knappast kommer att kunna försvara som det ser ut i dag!

Jan Lahenkorva (S)

ordförande barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons