Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En dag som egentligen inte borde finnas

/

Vi tycker egentligen att det inte borde finnas en speciell kvinnodag, utan kvinnors villkor borde uppmärksammas varje dag, nu gör de inte det, det syns tydligt när man tittar på våra löner, skriver två V-politiker från Bollnäs med anledning av Internationella kvinnodagen.

Annons

Visste du att en kvinna i ett arbetaryrke har nästan 5000 kronor lägre lön än vad den officiella statistiken visar? Och att överlag har en man 60 000 kronor mer i inkomst på ett år än vad en kvinna får. Dessa skillnader kommer sej av att kvinnor ofta arbetar ofrivillig deltid, och när man ska jämföra kvinnors lön med mäns, så måste man räkna om deltider till heltider. Det gör att statistiken blir gravt missvisande, man ser inte de faktiska löneskillnaderna som är verkligheten.

Ska vi jämna ut dessa skillnader i samma takt som idag, tar det över 100 år. 

Att få en lön som man kan leva på är viktigt för självbestämmandet. Att kunna försörja sin familj utan att vara beroende av någon annans inkomst, att kunna skilja sej, eller få en vettig ålderspension, är fundamentala rättigheter. Idag fungerar det inte så för alla kvinnor. Trots att man har ett arbete och en lön, så räcker inte pengarna för att kunna leva ett självständigt liv. 

I dag finns förslag från flera tongivande organisationer att ingångslönerna ska sänkas, det påstås ge fler jobb. Det enda som skulle hända då är att företagens vinster ökar på bekostnad av lönerna och de som skulle drabbas allra hårdast är de som redan idag har de sämsta lönerna - kvinnorna! 

Vi vill ändra på dessa sneda förhållanden, och vi vill att det ska gå fortare än 100 år. Det ska inte behöva vara så, att man per automatik får sämre villkor bara för att man råkade födas till kvinna. 

Alla måste bli medvetna om hur det ser ut idag, och vad förlaget om sänkta ingångslöner skulle innebära för oss kvinnor. Det blir inte fler jobb för att människor får lägre lön, det blir bara fler människor som inte kan leva ett självständigt liv. 

Maria Mörk

Björn Leijnegard 

Vänsterpartiet Bollnäs 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons