Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En bygd utan kyrka?

Vi måste fundera över hur församlingens gudstjänstliv skall fungera; hur församlingen kan stödja människor i nöd; hjälpa människor tillbaka till glädje; vårda det växande släktet.

Annons

Den vackraste byggnaden i vår bygd är kyrkan på ön. Den uppfördes under svåra umbäranden för drygt 170 år sedan och nu är det vi som har ansvar för arvet.

Till kyrkan går vi vid dop, konfirmation, vigsel, begravning, högtid som jul, påsk, midsommar, advent. Gudstjänster av olika slag – konserter med varierat innehåll. En annan lika viktig funktion är att dit kan du gå om behov av stillhet och ro, något som allt fler verkar behöva i dag. Pröva det någon gång och du kommer inte att bli besviken.

Den 20 september är det kyrkoval. Vem bryr sig kanske du tänker.

Varje röst är värdefull och hur skulle annars de förtroendevalda kunna känna stöd i sin verksamhet.

Man kan ha många åsikter om hur valet organiseras. Allt tydligare är att många anser att valet måste avpolitiseras det vill säga att de politiska nomineringsgrupperna avskaffas och ersätts med personval. Alla som kandiderar till ett förtroendeuppdrag sätts upp på gemensam lista. Kandidaterna får göra en programförklaring och väljarna väljer. På det sättet kommer de som väljs att ha visat intresse för kyrkans verksamhet, Och det behövs. Man har möjlighet kryssa för de personer man anser bäst representerar de åsikter man har om kyrkans verksamhet.

Kyrksamheten är inte vad den borde vara. Varför? Behovet finns av tro, hopp och kärlek. Vi måste fundera över hur församlingens gudstjänstliv skall fungera; hur församlingen kan stödja människor i nöd; hjälpa människor tillbaka till glädje; vårda det växande släktet.

Det behövs en kommunikation mellan de förtroendevalda och församlingsborna som saknas i dag. Hör av dig till någon du känner just förtroende för!

Nu har jag tyckt till så det räcker. Men, uppsök vallokalen den 20 september. Din röst behövs om du vill att kyrkan ska fortleva. Kan du tänka dig ön utan kyrka?

Göran Josefsson

Sanna by

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons