Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En bro tillbaka till arbete

Jörgen Myhrman är sannerligen de stora ordens man (14/8). Att få a-kassa i stället för sjukpenning är i hans värld en deportation – det vill säga tvångsförvisning. Det är ett ord man vanligtvis använder om nazisternas omfattande förflyttningar av judar eller kommunisternas förflyttning av miljontals oliktänkande till Sibirien i Sovjetunionen.

Annons

Det är inte konstigt att människor blir oroliga. Också vi inom Folkpartiet blev oroliga. Därför genomförde vi i våras besök på fler än 50 Försäkringskassor och Arbetsförmedlingar runt om i landet. Slutsatserna sammanställdes i rapporten En bro tillbaka till arbete. Ett av de mest talande citaten från rapporten är: ”Första dagarna efter nyår kom ett antal människor med spänd kroppshållning och ängsligt utseende. Efter en månad hade samma människor fått en ny självsäkerhet och nya förhoppningar om framtiden.”

Det är denna reform som Jörgen Myhrman envist fortsätter att kalla deportation. Cirka hälften av de långtidssjukskrivna som under den här perioden har fått sin arbetsförmåga prövad har gått tillbaka till sjukförsäkringen. Det är inget misslyckande. Är man sjuk ska man få sjukpenning, det är inget snack om saken. Det intressanta är att så många gick tillbaka till tidigare jobb, skaffade sig ett nytt jobb eller fortsatte söka nytt jobb.

Det är inget annat än en skam att ingen har brytt sig om dessa människor tidigare. Jag avslutar med ytterligare några citat från rapporten: ”När månaderna går utan någon kontakt med varken Försäkringskassan eller arbetsplatsen blir lätt självbilden förändrad på ett nedbrytande sätt”, ”Det finns de som har gått 6-7 år utan att få prövning. Några har inte haft kontakt med arbetsgivare på 3 år.”, ”…det gamla systemet hänvisade människor till en skadlig passivitet”

Om kraftord som deportation ska användas så är det väl snarare om det gamla systemet.

Hans Backman (FP)

Riksdagsledamot från Gävleborg

Ledamot i arbetsmarknadsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons