Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En apoteksreform för medborgarnas bästa

Annons

Efterlängtat är längre och flexiblare öppettider, förbättrad service, kortare köer och ökat småföretagande. Fler människor kommer på ett enklare och säkert sätt kunna köpa läkemedel på fler apotek när apoteksmarknaden omregleras för att öka tillgängligheten till läkemedel för alla.

Huvudanledningen till att alliansregeringen nu genomför den efterlängtade omregleringen av apoteksmarknaden är att det kommer leda till bättre hälsa. Läkemedel är en mycket viktig del av vår hälso- och sjukvård. Men det är inte politiker som ska bestämma platser och tider för försäljning av läkemedel. Ett statligt monopol kan aldrig möta kundernas behov av tillgänglighet, flexibilitet och individuella önskemål på samma sätt som en mångfald av aktörer på en öppen marknad. Alliansen står på patienternas sida, vi vill ha fler försäljningsställen och en bättre hälsa för alla.

Nu förbättras apoteksservicen genom konkurrens och fler försäljningsställen med bättre öppettider och service i hela landet – utan att det behöver kosta mer för samhället. Sverige får en modern apoteksverksamhet med mer flexibel och kundanpassad försäljning av läkemedel. För att underlätta människors vardag kommer också receptfria läkemedel säljas i vanliga butiker från och med november. Då kommer det inte längre att vara omöjligt för en barnfamilj att få tag i febernedsättande eller nässpray en söndagseftermiddag.

Omregleringen leder till ett ökat småföretagande i apoteksbranschen. Fler kommer att få möjlighet att driva egna apotek. Tusentals människor och företag har redan visat sitt intresse för att starta eget i apoteksbranschen. Detta innebär också nya arbetssätt och idéer om hur man utvecklar servicen och arbetar förebyggande med människors hälsa. Mångfald stimulerar till utveckling, nya möjligheter och till kvinnligt företagande.

Då läkemedel inte är som vanliga varor kommer verksamheten fortfarande att utmärkas av strikt reglering. Receptbelagda läkemedel får bara säljas på apotek som erhållit tillstånd av Läkemedelsverket och av personal med adekvat utbildning. Detta garanterar kvalitet, säkerhet och trygghet i läkemedelshanteringen. Högkostnadsskyddet kommer att fortsätta tillämpas så att alla, på lika villkor, har tillgång till läkemedel – ingen ska betala mer för receptbelagd medicin, oavsett var och när man köper dem. Nu kommer fler än staten att kunna driva apotek, med bättre tillgänglighet, hälsa och service som resultat.

Sverige är ett av de sista länderna i världen att omreglera apoteksmonopolet. Vi kommer inte längre att stå på samma lista som Nordkorea och Kuba. Den 1:e juli var en historisk dag. "Äntligen" säger Sveriges Farmacevter och alliansregeringen gläds med dem.

Cecilia Widegren (M)

riksdagsledamot, Skaraborg talesman i socialpolitik

Margareta B Kjellin (M)

riksdagsledamot, Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons