Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En annan vision för SJ-området

/

Det ska bli intressant att ta del av Bollnäs GIF:s tankar om bandyhall på SJ-området, skriver Peter Nordebo och Ingrid Hammarberg (FP).

Annons

Kanske har klubben hittat andra lösningar än de som diskuterats hittills på den platsen, och på Sävstaås. Och det är mycket välkommet om Gimmel, som väl är kommunens största fastighetsägare efter Bollnäs Bostäder, engagerar sig i Bollnäs framtid.

Men vi bär på en annan vision för SJ-området som en central plats i staden Bollnäs, där nya funktioner och verksamheter kan bli till en motor för tillväxt och utveckling av Bollnäs. Vi är helt övertygad om att tillväxt i Bollnäs är en nyckel för att hela kommunen ska kunna utvecklas och leva!

Just nu äger kommunen den del av SJ-området som har fastighetsbeteckningen Bro 4:4. Det är ett område mellan stambanan och stickspåren in till Trafikverkets verkstad, bakom Lidl. Där finns i dag verksamhet i Gumpels och i den gamla kontorsbyggnaden där Ungdomsplattformen håller till. Där finns också kulturföreningen Lokomotiv och Återbrukshyttan. De här husen är värda att bevara också i framtiden, de är av historisk karaktär och viktiga för den historiska förankringen i ett Bollnäs som växte fram kring järnvägen från slutet av 1800-talet och framåt.

Och det finns ytterligare hus på området som har ett kulturhistoriskt värde. I vår vision blir området sanerat de närmaste åren och de hus som ska vara kvar får det underhåll som nu är eftersatt. Det som behöver rivas ersätts med nya byggnader i stil med de historiska. I området skapas ett centrum för utbildning för vuxna, från Komvux till högskola. Och här öppnas möjligheter för butiker med kulturprofil för hantverk och lokal produktion. Kanske också utställningslokaler av olika slag.

Vi vill också att kommunen tillsammans med Trafikverket tittar på möjligheterna att skapa nya verkstadslokaler för Trafikverket på en annan plats, så att också det område som ligger mellan Stationsgatan och Bro 4:4 kan utnyttjas för den nya stadsdelen. Här skulle finnas utrymme för ytterligare butiker och restauranger, och kanske ett nytt hotell. Själva byggnadernas arkitektur ska naturligtvis bevaras och tas till vara.

Det som hittills bromsat möjligheterna är att ingen överenskommelse om sanering kunnat träffas med Trafikverket. Kanske blir det undertecknat i vinter. Kostnaderna för själva saneringen är också oklara. Det ligger i sakens natur att vi inte exakt kommer att veta vad slutnotan blir förrän grävandet börjar. Eller kanske först när det är slutfört.

En annan viktig fråga är finansiering. Det finns ett stort behov att knyta kontakt med kommersiella investerare som ser värdet av en ny stadsdel i en växande landsortsstad och som kan ta ansvar för hela eller delar av satsningarna i området.

Om kommunen har råd att bygga en hall för bandyn så ser vi att lösningen ligger i fortsätta att bygga på vår idrottsanläggning på Sävstaås för både bandy och fotboll och övriga idrotter på Åsen.

Peter Nordebo och Ingrid Hammarberg (FP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons