Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elpriset och hur man lurar ett folk

De sista 25 åren har elpriset ökat med 600 procent trots att inga större nyinvesteringar i ny elproduktion genomförts under perioden i Sverige.

Annons

Efter avregleringen 1996 har elpriset ökat med 150 procent trots att konsumentprisindex under samma period endast ökat med 15 procent. Hur kan detta vara möjligt?

Genom bildandet av Nordpool ägt av de nordiska stamnätsoperatörerna, danska Eltra, norska Statnett, finska Fingrid, svenska Svenska Kraftnät samt danska Elkraft System öppnade vi vår elmarknad och började sälja billig el till företag och grannar samtidigt som vi importerar dyr kolkraft från Danmark och framför allt Polen till våra hushåll. Mellanskillnaden mellan vår billiga el och den importerade dyra kolkraftselen hamnade hos de korsägande via elproduktion sammanväxta företagen EON, Fortum och statligt ägda Vattenfall som tillsammans äger den svenska elproduktionen.

En gigantisk förmögenhetsförflyttning har sedan genomförts från elkonsumenter till elföretagen.

Kan vi göra något åt situationen?

Svaret är nej och förklaringen är följande. Bygger vi ny vattenkraft, kärnkraft (privatägd) eller förnyelsebar energi så kommer elkonsumenten ändå få betala det högre elpriset grundat på kolel eftersom marknadsaktörerna inte vill sluta med denna marknadsmanipulerade lönsamma verksamhet. Den billiga elen exporteras och dyr el importeras och vi får betala samma pris oavsett utbyggnad.

Att våra politiker är tysta beror på att 50 procent av elpriset är skatt och med högre elpris blir det mera intäkter för staten. Vi elkonsumenter är enligt min uppfattning grundlurade trots att vi har största andelen förnyelsebar energi i Europa men ändå tvingas vi betala höga elpriser för importerad kolkraftsproducerad el.

Vinsterna hos elproducenterna är gigantiska och hos Vattenfall har, beroende på kraftlösa icke styrande politiker, övervinsterna investerats i kärnkraft och kolkraft (200 miljarder kronor av våra pengar) i Europa och vi i Sverige har skapat ett statligt ägt företag som via sitt ägande släpper ut mest CO2 av samtliga energiföretag i Europa. Är det en kommande svensk miljölinje?

I valrörelsen har inget parti vågat ta i denna fråga trots att elpriset både äter upp erhållna lönehöjningar och även påverkar inflationen negativt.

Energifrågan är en mycket viktig valfråga både nationellt och lokalt och det skulle vara uppfriskande att få information om hur vi elkonsumenter positivt kan påverka våra elkostnader i framtiden utan att få standardsvaret – förbruka mindre el .

Vart femte hushåll har efter vintern haft svårigheter att betala sina elräkningar och ingen ansvarsfull person reagerar. Vi har haft kalla vintrar tidigare så detta är inget nytt utan det nya är att vi är grundlurade och utsatta för en monopolstyrd förmögenhetsförflyttning från elkonsument till elproducent utan konkurrens via våra elpriser.

Berndt Magnusson

Forsa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons