Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elkrisen visar att kärnkraften behövs!

Om vi ska klara både jobbkris och klimathot, och kalla vinterdagar, har Sverige inte råd att avstå från att utveckla all koldioxidfri elproduktion - inklusive kärnkraften.

Annons

Under vintern har Sverige återkommande drabbats av chockhöjda elpriser. Orsaken till prisrallyt har varit att effektuttaget ur kärnkraften varit ovanligt lågt på grund av driftsunderhåll och säkerhetsuppgraderingar och vädret kallare än vad vi varit vana vid de senaste åren.

Toppnoteringarna, som har legat på över 14 kr/kWh, att jämföra med det normala prisläget kring 30–40 öre/kWh, har slagit hårt mot såväl hushåll som den elintensiva basindustrin. I dagarna kommer notan för december att synas på elräkningen och många hushåll kommer få betala hundratals kronor mer än vanligt.

Också industrin har drabbats hårt. Många företag har tvingats till tillfälliga produktionsstopp. Tidvis har det varit ekonomiskt omöjligt att hålla produktionen igång. Exempelvis betyder varje öres ökning av elpriset cirka 45 miljoner kronor i ökade kostnader bara för stålbranschen. Hade vi befunnit oss i ett bättre konjunkturläge och haft högre produktion i våra industrier, hade elpriserna med stor sannolikhet blivit ännu högre och konsekvenserna för jobb och tillväxt än allvarligare.

Den senaste tidens utveckling borde fungera som en väckarklocka eftersom den ställer en långsiktig trend på sin spets. De senaste tio åren har elpriset nära tredubblats. Det är inte en tillfällighet att elpriserna stigit utan resultatet av en allt sämre fungerande elmarknad och en växande osäkerhet om hur Sveriges politiker långsiktigt ska trygga elförsörjningen i praktiken. Vinterns höjda elpriser visar tydligt vad som riskerar att hända om kärnkraften avvecklas och hur viktigt det är att få ordning på elförsörjningen.

År 2020, när den tekniska livslängden för de nuvarande reaktorerna bedöms vara till ända, kommer nära halva Sveriges energiproduktion att behöva ersättas, annars väntar elunderskott och kraftigt höjda energipriser. Såväl klimatomställningen som jobben kommer då att hotas. Om inte vinterns krisrubriker om elprischocker ska bli morgondagens vardagsmat måste Sveriges politiker våga tala klarspråk om hur framtidens energiförsörjning ska tryggas i praktiken. Om vi ska klara både jobbkris och klimathot, och kalla vinterdagar, har Sverige inte råd att avstå från att utveckla all koldioxidfri elproduktion - inklusive kärnkraften.

Kenneth Eriksson

Ordförande för basindustrins energisamarbete SKGS

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons