Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elitismen slår ut ungdomar som vill träna

Rädda Barnen visar siffror att 30 procent av barn och ungdomar lägger av med sin idrott då de inte får vara med på matcher och skriver även att toppning är en väldigt tydlig diskriminering då vissa barn får vara med och andra inte.

Annons

Lyssnade på Radio Gävleborg i mitten av januari när de pratade om toppning inom ungdomsidrotten och att detta strider mot FN:s barnkonvention. Rädda Barnen visar siffror att 30 procent av barn och ungdomar lägger av med sin idrott då de inte får vara med på matcher och skriver även att toppning är en väldigt tydlig diskriminering då vissa barn får vara med och andra inte. Enligt barnkonventionen ska alla barn ha samma rättigheter och lika värde och ingen får diskrimineras.

Jag har läst en studie om ungdomsidrott av Håkan Dyrhage. Studierna visar bland annat tydligt att man har möjlighet att bli bra även om man inte är bäst upp till 16 år, och konstaterar att en fjärdedel av dem som når landslagsnivå har varit en medelmåtta eller till och med betraktat sig som en av de sämre under uppväxten.

Studien gav även råd att man inte bör elitsatsa före 17 års ålder och att ledare, föräldrar och kompisar måste hjälpas åt att uppmuntra alla och ge alla uppmärksamhet så att man inte ger upp för att man är sent utvecklad.

Här i Bollnäs toppas det som aldrig förr i säkert många idrottssporter. De jag vet säkert vet är hockeyn, fotbollen samt bandyn. Har själv en tonåring som idrottar eller har idrottat inom dessa sporter. Många föräldrar blir naturligtvis upprörda när barnen inte får vara med och spela och det känns tråkigt att det ska behöva bli bråk och onödiga diskussioner mellan tränare och föräldrar.

Alla har betalat lika mycket för att barnen ska få vara med och träna och naturligtvis spela matcher, men långt ifrån alla får det. När man ifrågasätter får man höra att ledaren har krav på sig från styrelsen att laget ska vinna serien, så han kan inte göra så mycket. Hur kan en styrelse ställa sådana krav på en ledare inom ungdomsidrotten?

Man blir som förälder uppriktigt förbannad när det går till så. Det ska ju vara självklart att alla barn och ungdomar ska ha möjlighet att hålla på med något som de tycker är roligt och som ger dem ett intresse för livet och det är mycket tråkigt att se hur många föreningar styr verksamheten mot framgång och elitism på bekostnad av våra barn!

Jag tycker att kommunen ska gå in och ta sitt ansvar här så att alla våra ungdomar får vara med och idrotta för att de tycker att det är kul. De föreningar som inte följer detta skulle helt bli utan kommunalt stöd!

Tonårsförälder

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons