Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever måste få utvecklas i egen takt

Alla elever är olika och har olika förutsättningar och mognadstakt – därför måste skolan anpassas efter elevernas förutsättningar och därigenom individanpassas.

Annons

Centerpartiet har varit ett föregångsparti vad gäller flexibel skolstart.

• Alla elever är olika och har olika förutsättningar och mognadstakt – därför måste skolan anpassas efter elevernas förutsättningar och därigenom individanpassas. Om skolan anpassas efter eleverna och inte tvärtom höjs sannolikheten för eleverna att ta till sig de kunskaper de verkligen behöver.

Förutom beslutet om flexibel skolstart, har riksdagen också beslutat om att fristående gymnasier ska få starta individuella program vilket också är ett förslag som Centerpartiet ligger bakom. 

Sveriges konkurrensförmåga avgörs av hur vi klarar av den framtida kompetensförsörjningen. Det gäller skolans roll, att utveckla såväl praktiska som teoretiska kunskaper, ett livslångt lärande och stimulans för den enskilde genom kompetenskonton. Men det gäller även hur arbetsplatserna fungerar genom modern organisation och bra arbetsmiljö.

Centerpartiets uppfattning är att:

• alla elever ska få en ärlig chans i skolan. Vi vill öka elevanpassningen och ge möjligheter till stöd och hjälp till alla.

• kunskapen är det viktigaste och det kan ta kortare eller längre tid i skolan. Vi måste lämna "stöpa i samma form" mentaliteten och sätta eleven främst.

Utifrån detta ställningstagande vill vi ge extra stöd till elever som behöver det och vi kan också tänka oss att ge stöd till elever som vill gå lite fortare fram.

Ingen tycker i dag att det är konstigt med antagningsprov till musikklasser. Att ha provintag för musikelever eller för dem som är intresserade av matte är ingen skillnad. Det är en begåvning och ett intresse som ska få utvecklas.

Ingrid Olsson, Ulf Nyman

Centerpartiet Los, Ljusdal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons