Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eländig potatis och eländiga chips

Jag tror att det var Beatles-medlemmen Paul McCartneys fru Linda som sa någon gång, att om slakterier hade glasväggar så skulle det vara fler som åt vegetariskt, eller något sådant.

Annons

Det kom jag att tänka på efter att ha köpt chips med ofta dålig kvalité.

Det är stajlande påsar med fina bilder, men hur ser innehållet ut? Om det vore genomskinliga påsar så skulle jag nog låta bli att köpa chips många gånger.

Man hävdar att man måste ha mörka och täta påsar för att skydda produkten från solljus. Men de står väl nästan jämt inne i en butik med tak ändå? Jag kan känna mig lurad av vissa chipstillverkare. Om man inte kan hitta råvara av bra kvalité kanske man ska fundera på om man ska hålla på med det överhuvudtaget.

Detsamma gäller färsk potatis som man köper i butik. Jag tycker ofta att det är dålig kvalité, men nu har jag köpt potatis från Egypten några gånger, men skaplig kvalité till synes. Ska det behöva vara så? Har vi förstört åkrarna i Sverige? Är det så dålig jord? Kan svenska bönder inte odla lika bra som egyptierna?

Mitt chipsköpande har nog gått ner över åren. Kanske kommer jag att ledsna ännu mer. Kanske kommer fler att göra det, och chipsförsäljningen att gå ner. Jag tycker redan att en och annan chipstillverkare är "skyldig" mig lite pengar för påsar som jag kastat. Fast det klart, många av dem har ju den där garantin om att man kan skicka in påsen med innehållet och få tillbaka pengar, så ursäkta mig då, förlåt.

Visst, det kanske är olika kvalité på potatissändningarna. Men då kan man väl tillverka bara då man har bra potatis och lägga ner verksamheten mellan varven, låta folket bli arbetslöst, låta dem gå ut och kratta åkrarna på biodynamiskt vis så att man slipper sprida en massa onaturlig dynga där. Och så kanske man kunnat spara ännu mer pengar åt staten.

Chips kan vara en välkommen produkt, men inte om de är dåliga.

En gång köpte jag bra potatis, svart eller inte. Nej, de var röda i skalet – Asterix, tror jag – och biodynamiska eller kravodlade. Det var på en lite avlägsnare ort med några mindre åkerbitar. I ett litet träskåp med lucka stod några små pappkassar med kanske tre kilo potatis i, för 20 kronor styck. Och ärlig som jag är så lämnade jag tre tjugor och tog tre påsar. Ja, jag hade ju pengar med mig också.

Tyvärr så var jag bara tillfälligt där och det låg en bra bit bort. Tyvärr så har jag inte upptäckt något liknande på närmare håll.

Gräs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons