Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Egenintresset lyser genom

Det är fascinerande att ta del av Svenskt Näringslivs argument för sänkta lägstalöner. Man säger att: ”man vill ge möjlighet för unga att få jobb”. Det låter ju oundvikligt positivt. Men tyvärr är jag ganska övertygad om att skälen att sänka lönerna för bland annat ungdomar utgår ifrån att Svenskt Näringsliv vill öka vinsterna för sina medlemsföretag – men det argumentet går inte hem i stugorna, därför denna omskrivning. Kan man använda sig av positiva bilder i sina argument så är det enklare. Upprepar man en osanning tillräckligt många gånger börjar folk tro på det.

Annons

För några år sedan sänkte alliansregeringen arbetsgivaravgifterna för ungdomar – med motiveringen att skapa jobb för unga. Hur har det gått? Ska man vara snäll kan man säga det gick sådär – det finns nämligen inga som helst belägg för att fler unga har fått jobb – ungdomsarbetslösheten är i stort sett oförändrat sedan 2006. Men några tiotals miljarder försvann ned i fickorna på arbetsgivarna.

Senaste exemplet är regeringens förslag om sänkt restaurangmoms. Alliansens argument: ”det ska ge fler unga jobb”, känns mest som en deja-vu-upplevelse. Branschorganisationerna hängde på i argumentationen direkt – ”fler jobb åt unga”. Ytterligare argument är att: ”man får möjlighet att sänka restaurangpriserna”. Seriöst – hur många tror att en sänkning av momsen med några procent kommer att leda till sänkta priser? Nej, i bästa fall blir det några miljarder rakt ned i företagens fickor.

Svenskt Näringsliv säger också: ”man måste sänka trösklarna in på arbetsmarknaden”. Som om att sådana trösklar finns – allt som behövs för att anställa är ett skriftligt avtal mellan arbetsgivare och arbetstagare. Det som finns i LAS är trösklar ur arbetsmarknaden – alltså regler för hur och varför företag får säga upp eller avskeda personal. Återigen ger man sken av att man vill hjälpa de som mest behöver det – när man i verkligheten vill skapa bättre förutsättningar för sina medlemsföretag att skapa större vinster.

Nu stundar en ny avtalsrörelse. I den förra var det krisläge som orsakade återhållsamhet från facken – ”inga löneökningar” var budet från Svensk Näringsliv. Detta trots att det under en efterfrågekris är viktigt att hålla löneökningarna uppe för att inte arbetslösheten ska öka än mer (hålla hjulen i gång). Inför denna avtalsrörelse har ekonomin återhämtat sig och nu kan vi läsa de ledande från Svensk Näringsliv argumentera för låga löneökningar – och även denna gång är det för ekonomins och sysselsättningens skull.

Vi har dock genom historien lärt oss att låga löneökningar för LO-kollektivet inte leder till någon ökad sysselsättning, utan endast till löneglidning, högre bonusar och större vinstutdelningar för dem som redan har det bra ställt.

Som sagt – egenintresset lyser genom.

Poul-Erik Jensen

ombudsman, Handelsanställdas Förbund avdelning 26 Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons