Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Egen vanmakt kan bli förakt för andra

En svensk författare har skrivit så här om Sverigedemokraterna: ”Dagens rikemansbarn, som saknar familjesamhörighet, blir till exempel Sverigedemokrater i stället.

Annons

Det är verkligen på tiden att i likhet med Vargen, som (6/11) varnar för sådana som Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare. Vargen skriver "att det är rätt så väsentligt att vi diskuterar det nu innan den politiska scenen i Sverige intas av Jimmie Åkesson och hans sympatisörer”.

En svensk författare har skrivit så här om Sverigedemokraterna: ”Dagens rikemansbarn, som saknar familjesamhörighet, blir till exempel Sverigedemokrater i stället. De är inte lika lätta att upptäcka som andra hatare; de behöver inte raka av sig håret, sätta på sig kängor och gå ut och slå folk på käften för att få uppmärksamhet. De har lärt sig att använda ordets gåva och blir lätt förebilder och källor för andra som aldrig fått utveckla sådana förmågor”.

Jimmie Åkesson är ett exempel på det. De otrygga ungdomarna som är rädda och känner sig oälskade blir ofta utanför bland skolkamraterna. De blir lätt byte för det gäng som först erbjuder gemenskap och sammanhållning. Bland killar och tjejer som har samma bakgrund och erfarenheter som de själva finns starka inbördes relationer, som ersätter den familjegemenskap de aldrig fått uppleva.

Denna författare skrev även att ”I gängen finns en väl fungerande hackordning med ledare som svarar mot en machoideal. Ledarna utnyttjar de svaga och osäkra och skaffar sig sin ställning i gänget eller organisationen genom att missbruka makt och oftast genom att vara mer verbala än de andra”.

Enligt denna författare handlar det om bristen på vuxna förebilder. Jag håller med om att man dras till destruktiva faderssurrogat för att få en ersättare till en pappa. Den som låter sig domineras förvandlar sin egen vanmakt till förakt mot andra. Detta är den yttersta orsaken till att man griper till våld. Detta kan inte längre fortsätta. De vuxna måste ta sitt ansvar för den blivande generationen.

Börje

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons