Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eftertankens kranka blekhet för S och V

Efter valet arbetar kommunens toppolitiker, inom nuvarande majoritet (Socialdemokraterna och Vänstern) hårt för jobben, sina egna.

Annons

Långvariga jobb, uppåt sexton år för en del. Nu hoppas dessa på en ny egen plattform i en nykonstruerad organisation tillsammans med Miljöpartiet. På riksplanet har S och MP kunnat samarbeta men kommunalt i Hudiksvall har det inte varit möjligt, delvis av personliga skäl.

I årets val har MP deklarerat ett kommunalpolitiskt program helt avvikande S och V. Nu verkar det som att de två nuvarande majoritetspartierna är beredda gå ifrån sina vallöften. Nytt badhus till exempel blir en självklar omöjlighet liksom Kattvikskajen i övrigt. Nu ventilerar alla partier förutom Moderaterna och Sverigedemokraterna orsakerna till att det gick så illa. S skyller på Bergströmeffekten (!) vad nu detta innebär? Det kan ju lika gärna vara någon personeffekt inom de egna leden. Om man ser tillbaka de senaste fyra valen finner man att det inte är bara årets val som gått dåligt för S.

Först ett tapp på fyra mandat i kommunfullmäktige, från 24 till 20. Nästa val tog man inte tillbaka något av de förlorade mandaten, vilket också måste räknas som en tillbakagång. 2006 tappade Socialdemokraterna 500 röster men fick sitta kvar vid makten på grund av det osannolika systemet med två valkretsar. Och så årets val. Förlust av ytterligare två mandat till 18, Alltså förlust av sex mandat under nuvarande S-ledningens "regeringstid".

Innan Socialdemokraterna börjar snegla över partigränserna och skylla dekadansen på andra och annat än egen inkompetens i ledarskap, bör man se över eget hus och fundera över orsak, verkan och åtgärd. Ansvaret ligger här inte på enskilda ledande politiker utan på arbetarkommunens styrelse och representantskap. Men här verkar det nästan som man står i någon sorts beroendeställning. Att symboliskt sett stå på knä och tigga borde inte passa största partiet men kanske de som har politik som livslångt yrke.

När det går dåligt för laget har fotbollstränare en betydligt svårare situation än politiker.

Före detta S-medlem

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons