Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efterfrågat äldreboende

Ljusdals kommun behöver både rusta och utveckla äldreomsorgen inför framtiden, som snart är här. Vi behöver bygga alternativt rusta befintliga hus och skapa nya trygghetsboenden för våra äldre, ett boende vi saknar i dag.

Annons

I vår uppsökande verksamhet som omsorgsförvaltningen bedriver, där vi gör frivilliga hembesök hos våra 80 år och äldre kommuninvånare, finns redan ett stort önskemål om att flytta till ett trygghetsboende. Mer är 35 personer över 80 år önskar att få flytta inom en snar framtid.

Man vill flytta till ett tryggt boende med allehanda service, vilket i sin tur gör att många fastigheter görs tillgängliga för nyinflyttare och barnfamiljer. I ett trygghetsboende finns tillgång till hemtjänst och nattpatrull samt en gemensamhetslokal med kök för social samvaro. För det är den sociala samvaron man önskar få när man är äldre och ofta ensam om dagarna. Att då få träffa andra över en god lunch med underhållning, bingo eller annat trevligt gör att man blir både piggare och känner sig starkare. Det gör att man fördröjer en inflyttning på ett vård- och omsorgsboende med dygnet runt service.

I vår undersökning visar det sig att de allra flesta vill bo kvar hemma eller i ett trygghetsboende, man vill klara sig själv så länge som möjligt. Jag och Centerpartiet kommer under nästa mandatperiod 2011–14 se till att det byggs nya trygghetsboenden i alla kommundelar, Ljusdal, Färila och Järvsö. Allt för att ge våra äldre en större valfrihet i att välja sitt boende på äldre dagar, en för mig och Centerpartiet, självklar rättighet.

Helena Brink

Centerpartiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons