Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dystert facit efter borgerliga regeringsår

Lars Beckman (M) målar (19/10) i en debattartikel upp en dystopisk bild som påminner om Jimmie Åkessons ogrundade påståenden om välfärdskollaps, inleder fyra socialdemokratiska riksdagsledamöter en replik.

Annons

Enligt Beckman är det inte någon hejd på de olyckor som kommer drabba Sverige, svenskarna och Gävleborgs län till följd av regeringsbudgeten.

Sanningen är en annan. I åtta år har borgerliga regeringar sänkt skatterna, mest för de allra rikaste, utan att finansiera detta. Reformutrymmet är helt slut och underskotten tillbaka i budgeten. Därför lägger S-MP-regeringen en fullt ut finansierad budget. Det betyder måttliga skattehöjningar för de rikaste. Det är i den meningen riktigt att de sextio procent som tjänar mest får lägre disponibel inkomst efter skatt nästa år. De fyra tiondelar av befolkningen som tjänar minst får istället ett tillskott då taket i arbetslöshetsförsäkringen höjs, skatten för pensionärer sänks och den bortre parentesen i sjukförsäkringen tas bort.

Det statiska och statistiska sättet att räkna missar dock helt den andra sidan av myntet. Förlorar verkligen en medelinkomsttagare när det blir färre elever i varje klass? Är det negativt för läraren att få fler kollegor? Eller för den medelålders civilingenjören vars son tagit första steget mot en anställning med regeringens praktikplatser? Eller vars dotter får en bostad tack vare regeringens investeringar i nya bostäder? När regeringen satsar 100 miljoner kronor årligen på utökat vägunderhåll, är vi inte alla vinnare då?

Facit efter de borgerliga åren är att arbetslösheten steg. Ungdomsarbetslösheten steg. Långtidsarbetslösheten steg. Tillväxten per person stod stilla. I det läget hade man kanske förväntat sig att Beckman skulle vara lite självkritisk och våga tänka nytt, men då känner man Lars Beckman dåligt.

Socialdemokraternas jobbpolitik bygger på tre ben. För det första investeringar i framtiden. Vi investerar i nya bostäder, enligt beräkningar kan det bli 15 000 fler hyresrätter per år, och i infrastruktur. För det andra fler och växande företag där fokus ligger på att stödja export och innovationer. För det tredje ett nytt kunskapslyft, rätt till Komvux för alla och förstärkta etableringsinsatser för nyanlända.

Vårt mål är fortsatt att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Det är ett ambitiöst mål, men vi har nu tagit de första stegen mot det.

Raimo Pärssinen

Åsa Lindestam

Patrik Lundqvist

Elin Lundgren

Socialdemokratiska riksdagsledamöter från Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons