Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrt orgelprojekt i Ljusdals kyrka

Det torde vara orimligt om församlingen ska finansiera detta kostsamma projekt som inte behövs för sin verksamhet och som i detta fall skulle innebära att församlingens mångfald av verksamheter, skulle bantas och läggas ner.

Annons

Som svar på rykten och påståenden om orgelprojektet i Ljusdals kyrka bör följande anföras:

Kyrkofullmäktige beslutade 15 december 2004 att om orgelbygget överhuvud taget ska komma till stånd måste finansieringen först lösas. En finansiering måste ske med bidrag/anslag från annat håll än församlingen. En liten i musik mer eller mindre välbevandrad elit (orgelentusiasterna) påstår att orgelprojektet är av nationellt intresse. Vilket inte har bevisats på något sätt.

En mycket ingående inventering, projektering och anbudsunderlag har genomförts. Enbart ett anbud inkom som uppfyllde kraven, kostnaden cirka 6,5 miljoner kronor, i dagens kostnadsläge cirka 8–9 miljoner kronor.

Den höga kostnaden beror på att det inte är tal om reparation utan en rekonstruktion av 1764 års Green & Stråhle orgel (12 stämmor). 1930 ansåg kyrkorådet och orgelkunniga att Green & Stråhleorgeln tjänat ut, orgeln kasserades och slängdes på en uteplats, efter lång tid lades den under tak. Orgelresterna är mycket illa medfarna och vårdslöst tilltygade.

Dessutom ingår i projektet en mycket kostsam och helt onödig ombyggnad av den mycket omtyckta läktarorgeln, 1931 års Zetterqvistorgel, som är ett av församlingsborna och experter omvittnat förnämligt, välbyggt, stabilt och stort instrument med 33 stämmor. (Riksantikvariets direktör Axel Unnerbäck gav enbart beröm).

En ombyggnad som inte alls är nödvändig för Zetterqvistorgelns funktion ingår i orgelprojektet, man vill återställa den förändring av disposition och klangkaraktär, som gjordes 1957. Den mycket kostsamma, "barockiseringen" som gjordes, vill man nu återställa till orgelns ursprungliga senromantiska karaktär. Vilket blir en avsevärd kostnad och strider mot vad orgelvännerna sa 1957. Under utredningstiden och i orgelkommittén har det varit självklart för de flesta att församlingen redan har två bra orglar i kyrkan och således inte är i behov av en tredje orgel i samma kyrkorum.

Det torde vara orimligt om församlingen ska finansiera detta kostsamma projekt som inte behövs för sin verksamhet och som i detta fall skulle innebära att församlingens mångfald av verksamheter som med stor möda tillkommit, skulle bantas och läggas ner.

Om orgelprojektet är av riksintresse och mot förmodan ska genomföras, måste det givetvis finansieras från påstådda riksintresset med bidrag/anslag från kyrkoantikvariska eller kyrkobyggnadsfonden, EU-bidrag, kulturella fonder, stiftelser etcetera.

Konstateras kan att det varit ett mycket svalt intresse för projektet.

Leif Hansén

ledamot i kyrkorådet för nomineringsgruppen Socialradikala Demokraterna

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons