Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrt för Sjaelsö – eller kommunen?

Om nu lagfarten återgår till kommunen, som den rätteligen ska göra, får kommunen plötsligt rådighet över torget igen. Kommunen kan då omedelbart påbörja en planering av utformning och användande i enlighet med folkets vilja.

Annons

Vad ska egentligen hända då byggstart inte skett på Brotorget?

• Jo, för det första ska kommunen omedelbart se till att lagfarten går tillbaka till kommunen. Byggstart är ett villkor i avtalet och köpebrevet för lagfarten. Om Inskrivningsmyndigheten vägrar att rätta till sitt handläggningsfel ska kommunen stämma staten för att få rättelse. Heder till Ulf Nyrén som lämnade klara uppgifter till kommunfullmäktige den 22 februari!

• För det andra ska köpet gå åter enligt avtalet. Vad innebär det? Först måste kommunen helt klart återbetala köpeskillingen 162 000 kronor till Sjaelsö. Därefter måste väl det tidigare Brotorget rättas till i det skick som var vid överlåtelsen? Denna del borde då Sjaelsö ansvara för. Förutom planteringar, vattenspel, Snoddasrelief har man en byggnad som är bortplockad.

Dessutom går kommunen miste om uthyrningsinkomster på grund av den förödelse som skett. Och vi ska inte tala om den förlust kommunen gjort i goodwill på grund av att Sjaelsö inte fullgjort sin del i avtalet. Den värderingen blir intressant att följa. Olle N-S har flera gånger uttryckt att det blir dyrt för kommunen att kräva torget åter. Hur vet han det utan att frågan prövas av kompetenta värderare? Vad säger att det inte kommer att bli väldigt dyrt för Sjaelsö i stället?

• Om nu lagfarten återgår till kommunen, som den rätteligen ska göra, får kommunen plötsligt rådighet över torget igen. Kommunen kan då omedelbart påbörja en planering av utformning och användande i enlighet med folkets vilja. Samtidigt kan den eventuellt juridiska processen om de ekonomiska fördelningsfrågorna starta och pågå. Tiden för denna process bör vara ointressant, naturligtvis inte resultatet.

Förvånande nu är att höra att kommunens företrädare har bestämt möte med de eventuellt nya ägarna till Brotorgsfastigheten, alltså inte med avtalsparten. Om ett avtal ska diskuteras måste väl inledande samtal och kontakter ske med den som avtalet tillhör, eller hur Bollnäs kommunfullmäktige?

Tycker rent objektivt det är märkligt att kommunfullmäktige inte röstade på Folkpartiets mycket tydliga handlingskraftiga beslutsförslag i stället för på S-gruppens vagare. Jag och många med mig förutsätter nu att hela denna sorglustiga affär får ett avslut som gagnar folkviljan och demokratin.

Yngve Käck

Arbrå

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons