Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyr vindkraft exporteras

Det vi vet är att vindkraft och turism inte går ihop. Vindkraftparker är industrilandskap och hör hemma där, vindkraft hör hemma i infrastrukturtät miljö. Turisten väljer natur när de söker natur.

Annons

Svar till Karin Ånöstam (11/12).

Normalt står jag på din sida och argumenterar, men inte om vindkraft. Den förbrukar vår – Bollnäs/Ovanåkers – natur och sänker inte Sveriges koldioxidbörda ett enda kilo. Det är snarare risk att den ökar kol- och oljekraftverkens elproduktion. Studera den frågan är alltför komplicerat att förklara här. Har med motkraft i våra stamnät att göra. Motkraften kommer att vara olja eller kol ibland. Tyvärr.

Till för bara ett halvår sedan var jag aningslöst omedveten om vad vindkraftparker innebär. Nu har jag studerat fakta på finnskogsrikets hemsida, bland annat kartorna, och är förskräckt över vad den plan Bollnäs politiker nu ska ta ställning till och vad den kan komma att betyda för vår framtid. Du som är ambitiös, gör det även du.

Allemansrätten försvinner i praktiken, är det din politik? Snurrorna är 180 meter höga inklusive de vingar som snurrar med mer än 200 kilometer i timmen. De lossnar då och då och är 30–40 meter långa. Eftersom de väger tiotals ton så flyger de ofantligt långt i lingonskogen.

I praktiken är allemansrätten avskaffad på finnskogen om du genomför aktuell plan! Känns det bra? Just i dag är 501 kraftverk projekterade i finnskogsriket, det är bara början.

Dessutom är kraften för dyr, kommer helt att säljas till EU men förbrukar vår fritidsmiljö. Faktiskt.

Som du vet flyttar vår industri utomlands, Vitryssland, Baltikum, Asien och så vidare. Vad ska vi jobba med? På finnskogen har vi vår besöksnäringsframtid. Där finns allt som turisten efterfrågar. Infrastrukturen, hotell, livsmedel, mackarna, handeln och så vidare har vi runt om finnskogen. Där tjänar vi pengar på turismen. Vi behöver inte en oherrans massa pengar till hotell etcetera.

Det behövs fler Vargas, fler Tur o Ton, fler fiskeanpassningar, fler guider, fler av det som en markanvändningsplan skulle kunna visa oss.

Vet du förresten hur många besökande bara prästgården/kapellet i Gruvberget har under de 8–9 år den drivits som nu? 16 000 besök. Det är några år sedan du bodde där.

Vi har allt utom kunskap om hur vi ska paketera och sälja småskalig besöksnäring. Ge oss kunskap om hur vi ekonomiskt ska nyttja vår natur på ett småskaligt sätt! Du har makten, ge oss en markanvändningsplan för kommunen!

Tror du att unik natur/kultur är intressant för storstadsbor och européer? Tror du att det är möjligt eller omöjligt att få dem att tycka om oss och vår unika finnskog?

Det vi vet är att vindkraft och turism inte går ihop. Vindkraftparker är industrilandskap och hör hemma där, vindkraft hör hemma i infrastrukturtät miljö. Turisten väljer natur när de söker natur.

Kjell Söderlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons