Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dumt sprida felaktigheter

Varför ska man läsa böcker?

Annons

Det måste ha varit en olycklig formulering av Torbjörn Haglund att i sin Godmorgonspalt raljera över litteraturens betydelse för bebisars och små barns språkutveckling. Med lite grävande journalistik i forskningsrapporter om barns språkutveckling torde Torbjörn snabbt ha blivit uppdaterad om att det bästa man kan göra för sitt barns språkliga utveckling är, precis som journalist Sven-Erik redan uppmärksammat, att läsa, rimma, sjunga och klappa stavelser. I skolans värld märker vi lärare snabbt vilka barn som fått språklig stimulans tidigt i sitt liv. Faktum är att språklig utveckling startar redan i livmodern. Torbjörns raljerande visar tyvärr en allmän inställning till svårmätbara kunskaper. Hur många känner till exempel till musikens betydelse för hjärnans utveckling?

Så länge nyhetschefer, politiker, rektorer i offentliga sammanhang (kanske på grund av okunskap?) inte lyfter och belyser betydelsen av litteratur, musik, konst, dans, film och så vidare för människans utveckling, stora som små, så kommer inte heller allmänheten (däribland föräldrar) att ta till sig vikten av tidig stimulans i barns språkutveckling.

Alltför många barn kommer till skolan med låg språklig stimulans. Dessa barn är oftast de som senare behöver extra stöd i skolan. Så kontentan av vårt resonemang (om det känns lättare att förstå) kan översättas med ordet pengar. Utvecklar man barns språk med hjälp av litteratur, musik, rörelse och så vidare så minskar behovet av extra resurser i skolan, vilket resulterar i att man spar pengar!

Céline Estassy

BrittMarie Carlberg

lärare

LjP svarar: Avsikten var absolut inte att raljera och jag beklagar att insändarskribenterna uppfattade onsdagens God morgonkrönika på det sättet. Min erfarenhet är att det går mycket bra att kommunicera med spädbarn, för den som har viljan att förstå vad barnet vill uttrycka. Vad rektorer har för åsikter låter jag skribenterna med sin yrkeserfarenhet stå för. Att dra slutsatser om min allmänna inställning till svårmätbara kunskaper utifrån sju meningar i en krönika är direkt felaktigt.

Torbjörn Haglund

nyhetschef

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons