Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dumt att bromsa framtiden!

Hudiksvall och hela Hälsingland har goda förutsättningar att utvecklas väl om vi tar vara på de möjligheter som bioenergi, vindkraft och effektivare energianvändning ger oss.

Annons

Den satsning på förnybar energi och energieffektivisering som alltfler inser vikten av, är nu på väg att förverkligas i Sverige.

Produktionen av förnybar el från vindkraft har mer än fördubblats de senaste tre åren. Och på torsdagen gav regeringen klartecken för en storsatsning på 1 100 vindkraftsverk i Piteå. Vid full utbyggnad kommer dessa verk att producera 8–12 Twh el per år vilket motsvarar hela två kärnreaktorer. Samtidigt växer Bioenergianvändningen stabilt och utgör nu 29 procent av den totala energianvändningen i landet, långt mycket mera än vad kärnkraften bidrar med.

Denna utveckling kan bli en viktig del i ett långsiktigt hållbart samhälle. Men det förutsätter att också företag och enskilda, kommuner och andra medverkar positivt i denna angelägna omställning.

Återigen har vi kunnat läsa rapporter om hur Hudiksvalls kommun inte ligger så bra till vare sig när det gäller företagsklimat eller arbetslöshet. Därför är det extra tråkigt att kommunledningen nu intar en så negativ attityd till en bred satsning på en framtidsbransch som förnybar energi i form av vindkraft. En satsning som skulle innebära miljardinvesteringar i bygden, många nya uthålliga arbetstillfällen och ett viktigt bidrag att komma bort från kärnkraft och olja.

Hudiksvall kommun har annars en stark tradition av att vara framåt på energiområdet. Här finns landets ledande företag inom bioenergiområdet, Neova, tidigare Råsjö Torv. Hudiksvall var bland de första i landet när vi för 20 år sedan satsade på att göra om värmeverket i Djuped till ett biobränsleeldat kraftvärmeverk där både el och värme produceras. Och vi tog till vara slumrande vattenkraft i form av nygamla kraftverk i Sörforsa och Näsviken med mera.

Hudiksvall och hela Hälsingland har goda förutsättningar att utvecklas väl om vi tar vara på de möjligheter som bioenergi, vindkraft och effektivare energianvändning ger oss. Då borde Hudiksvalls kommun vara offensiv och pådrivande i vindkraftsutvecklingen och omställningen till ett långsiktigt hållbart samhälle. Men då behövs en kommunledning som ser möjligheterna och inte ställer sig på bromsen.

Sven Bergström, Forsa

riksdagsledamot (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons