Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dumhet och egoism

Det romerska rikets fall berodde inte på att urbs somno vinoque sepulta, det vill säga invånarna var försänkta i vinrusets sömn. Imperiet föll för att det var för stort.

Annons

Det gick inte att hålla samman det från öst till väst. Det finns alltså en gräns för när något blivit för stort, och eftersträvar att växa.

Dagens ekonomiska modell är nu global, det vill säga sträcker sig över hela världen, och dessutom måste ekonomin växa, om alla ska får jobb som det heter. För det låter inte så passande att säga så att aktieägarna ska få acceptabel utdelning!

Tidigare rapporter från planeten pekade på att denna planet har ändliga resurser, att fossilbränslena måste stanna i jorden och att utsläppen av växthusgaser måste stoppas nu, om vi alla ska kunna leva på denna planet! Men?

Det är ju vår livsstil, uppbackad av reklamen, som kräver mer varor, mer shopping, vilket ju måste produceras och transporteras. I den processen släpps allt mer växthusgaser ut, vilket i sin tur förorsakar den globala uppvärmningen.

Dessvärre kräver alltså vår globala ekonomi denna tillväxt.

Men vänta nu. Vad betyder ordet ekonomi? Jo, det kommer från grekiskan: óikos = hus och némein = förvalta. Hushållning, förvaltning med andra ord. Hushållning för mig är att man inte lever över sina tillgångar. Förvaltning att en familj, kommun, stat sköter finanserna så att det kommer alla till del, nu och i framtiden. Men hur ser det? Jo, 85 personer i världen äger lika mycket som 3,5 miljarder av de fattigaste gör tillsammans. Girigt och oschyst! Många lever i en prekär situation, utan det mesta: bostad, fast jobb, säker inkomst, oförmögna att planera sin tid och utan hopp om framtiden. Dessa människor tar vilket jobb som helst, till vilken lön (låg!) som helst. Denna rörliga arbetskraft räknar näringslivspamparna med, ty då gör de större vinster och företagen kan växa. Eller så blir det som med Volvo som avskedar 4800 arbetare för att vinsten inte är stor nog.

Alltså: vår globala ekonomi går ut på evig tillväxt. Forskarna uttrycker sig så här: denna ekonomiska modell kan inte fungera utan exponentiell tillväxt.

Ibland undrar jag: hur dumma eller egoistiska kan en del vara? Tillväxten har ju gränser! Den här ekonomiska modellen bygger på ohållbara förutsättningar, och är dessutom hur orättvis som helst. Så klart att det skapar social oro och misstro för politiker.

Storbritanniens tillsatta Kommissionen för hållbar utveckling kom 2009 ut med en rapport Välfärd utan tillväxt. Även forskare i Sverige har idéer om hur en annan ekonomisk modell skulle kunna se ut. Det tar bara evig tid för dessa förslag att tränga igenom mantrat tillväxt och jobb hos politiker och beslutsfattare.

Hur mycket kostar ett rikt liv, egentligen?

Karin Solum (MP)

klimat- och miljöpolitisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons