Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbelt ja till egen vindkraft

Oppositionsrådet Mikael Löthstam (S) ställer i en insändare frågan: Ska kommunen äga vindkraft? På den frågan lutar vi åt ett dubbelt ja.

Annons

Eftersom Hudiksvall är en ekokommun ska vi inte bara vara det till namnet utan också i handling. Det andra, ännu tyngre skälet, är att våra indikationer tyder på att egen vindkraftsel är högst ekonomiskt. Löthstams partibröder/-systrar i både Söderhamns kommun och Landstinget Gävleborg har för övrigt kommit till samma slutsats så det är märkligt att denna fråga upprör S i Hudiksvall. Vi i Hudiksvall har dessutom den gynnsamma fördelen att ha fonderade pengar från energiverksförsäljningen. Inget kan väl passa bättre än att återföra en del av dessa pengar till just elsektorn om vi kan minska våra elräkningar.

När det gäller långsiktiga utvecklingssatsningar för kommunen begränsas de vare sig av idéer eller pengar. Som du Mikael också mycket väl vet, är det driftskostnader för nya objekt vi inte klarar om vi ska få budgeten att gå ihop. Enda möjligheterna att få utrymme för nya satsningar är då att skära i driftskostnaderna eller öka intäkterna. Skatteökningar har vi inte tänkt oss. Då återstår att spara på driften. Att rejält sänka elkostnaderna både på kort och lång sikt är ett av våra förslag att klara den uppgiften.

Det är glädjande att notera att Mikael Löthstam har lyssnat på mig och på SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, gällande ”utsträckta händer”. SKL inbjöds på mitt initiativ till de strategiska dagar som kommunstyrelsen genomförde i våras. Deras och mitt eget budskap under dessa dagar var just att de kommuner som arbetar blocköverskridande gällande fundamentet i kommunen – ekonomin – de kommunerna når framgång.

Jag sträckte ut handen gällande det ekonomiska samarbetet, men den handen togs inte emot.

Nu känner jag dock tillförsikt efter din insändare. Jag är övertygad att i den ekonomiska turbulens som vår omvärld befinner sig, kommer vi att behöva samarbete just gällande de ekonomiska frågorna och självklart utvecklingsfrågor.

Caroline Schmidt (C), kommunstyrelsens ordförande, Hudiksvalls kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons