Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Du får inte röra vid min rumpa”

/
  • Du får inte röra vid min rumpa på dansgolvet när du har fått i dig någon drink, för att sedan skylla på alkoholen om någon frågar, skriver debattören. Personerna på bilden har inget samband med inlägget.

Får vi ingen förändring är det katastrof. Ta ditt ansvar som man och var just det, en man. Inte ett monster, skriver Sofie Ekeström i ett inlägg i debatten om tafsande män.

Annons

Det här är min kropp. Den är inte snygg och den är inte sexig. Den är inte på något sätt attraherande. Inte om inte jag har bestämt det.

Du får tycka att jag är fin, att jag har en snygg rumpa och läckra ben. Du får tända på mig. Du får tänka på mig om kvällarna när du rör vid dig själv. Det har jag inget att säga till om.

Vad jag vill få fram är att om du tycker att min kropp är sexig är det okej, men du får inte agera på det utan att jag bestämt att det är tillåtet. Du får inte röra vid min rumpa på dansgolvet när du har fått i dig någon drink, för att sedan skylla på alkoholen om någon frågar. Du får inte dra in mig i en buske på kvällen när jag är ute och joggar. Du får inte heller lägga dig över mig när vi ligger i samma säng men jag inte känner för att älska.

Det här handlar om respekt. Både din och min. Vill inte jag, ska inte du. Så enkelt är det. Annars ryker både din och min respekt. Jag krymper i dina ögon och du försvinner snabbt ur mina. Det är inte okej.

När jag klär mig i sexiga underkläder för att du snart kommer hem från jobbet. När jag badar i billig parfym för att fräscha upp mig. När jag visar tydligt att jag är med på det som händer. Då är det okej för dig att röra vid mig. När jag inte är inställd på att ha sex är jag inte sexig. Det måste vara ömsesidigt. Är du osäker kan du fråga snällt hur jag tänker och vill. Är det så svårt?

När jag har druckit för mycket vin eller är alldeles för trött och har somnat tidigt. Då har du ingen rätt att röra mig för jag har ingen chans att försvara mig. Sex är ingen situation där någon ska behöva försvara sig. Sex är ett samspel. Om det inte är ett samspel är det inte sex, då är det våldtäkt.

Jag hörde en sångare säga för ett tag sedan att de sexuella övergreppen och våldtäkterna som det talas om mycket nu inte är ett nytt fenomen. Det är inte något som har börjat nu. De har alltid funnits. Det som händer nu är att vi kvinnor säger ifrån. Vi ställer oss upp och skriker stopp, en efter en. Vi gör det tillsammans för ensamma vågar vi inte. Du måste lyssna

Det här är jag som skriker stopp. Jag skriker det till dig, du som tar åt dig, du som behöver höra odet ’Nej’. Jag säger ifrån nu, inte bara för mig själv utan för alla kvinnor jag känner och har runtom mig. För alla kvinnor som aldrig vågat tala ut, jag säger ifrån för dig, du som tar åt dig nu.

Jag vill inte leva i en värld där kvinnan står så lågt under mannen att hon inte har rätten att bestämma över sin egen kropp. Där hon kan kränkas och förnedras tills inget av henne längre finns kvar. Jag står upp tillsammans med många andra nu, jag talar ut och säger det enda ordet som krävs, uttalat eller outtalat, kommunikation kan ske på många vis. Nej.

Om du inte vill lyssna är det ditt problem. Gör det inte till samhällets problem. Alla borde veta vad respekt är, både du och jag. Lyssna på andras signaler, det är allt som krävs för att det här ska fungera. Svårare än så är det inte. Det är lika för mig som det är för dig. Jag gör det utan problem, varför gör inte du det? Tänk till innan du går till handling. Lyssna, iakta, uppfatta. Det är allt som krävs. Det måste göras.

Får vi ingen förändring är det katastrof. Ta ditt ansvar som man och var just det, en man. Inte ett monster.

Sofie Ekeström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons