Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömmen om den röda stugan...

Den senaste tidens debatt i LjP om vård och omsorg samt rättigheten, som funktionshindrad, att få ha eget boende i Backatorp gör mig upprörd.

Annons

Den senaste tidens debatt i LjP om vård och omsorg samt rättigheten, som funktionshindrad, att få ha eget boende i Backatorp gör mig upprörd. Jag har själv arbetat inom handikappomsorgen under ett flertal år och är väl förtrogen med bakgrunden till varför just Backatorp är ett så bra och väl fungerande boende för den person som debatten avser.

Alla vi människor har drömmar om hur vårt liv ska utvecklas – arbete, bostad, familj. Men alla har inte möjlighet att förverkliga sina drömmar på grund av olika funktionshinder.

Jag hade, i mitt arbete på Hantverkargården, förmånen att få delta i – och även förverkliga – många personers önskningar och drömmar – däribland drömmen om den röda stugan vid skogskanten. En önskan som så småningom blev sann och lyckan för den person som fick sin dröm uppfylld var mycket stor. Att få ha en bostad – ett eget hem – att trivas i och att känna trygghet i uppfylldes. Den nuvarande boendeformen för vederbörande är närmast idealisk och lägger grunden för en bra livskvalitet.

Den cyniskhet som nu visas från kommunens representanter är inte värdig mänsklig humanitet. Med en normal och välvillig tolkning av de lagar och förordningar som finns borde en sådan här situation aldrig uppstå. En rättighet till ett bra liv – som vi alla vill ha – kan och ska inte värderas i futtiga kronor och ören. Min uppmaning till politiker och ledningen inom handikappomsorgen är därför: Låt Backatorp vara kvar i nuvarande form! Lev upp till LSS-lagens intentioner. Ta inte bort tryggheten för den svage i samhället. Hur skulle du reagera om det gällde din familj? Lev upp till (den tyvärr något skamfilade devisen: I Ljusdal är det möjligt.

Majsiri Östberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons