Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dra i nödbromsen i vargfrågan!

På tisdag presenterar Naturvårdsverket sitt förslag att importera varg, för att stärka den svenska vargstammens genetik.

Annons

Enligt förhandsinformation är det högaktuellt att plantera in dessa nya vargar i området väster om Ljusnan i södra Hälsingland. Det är en synnerligen dålig och feltänkt idé.

Vi befinner oss på ett sluttande plan i vargfrågan. För två decennier sedan hade vi inte varg i Sverige. Nu säger EU att vi inte får jaga vargen i Sverige, därför att stammen är för svag. Svenska forskare säger att vi behöver en vargstam på minst 1 000 individer för att den ska vara genetiskt bärkraftig.

För två decennier sedan hade vi inte mårdhund i Sverige. Eftersom ingen här i landet på samma sätt kramat den främmande arten, som man kramat den gulliga vargen, har den ännu inte lyckats etablera sig i landet. EU säger ingenting om att vi försöker hålla mårdhunden utanför landet. Den kan ju sprida sjukdomar som vi är förskonade ifrån.

Men det kan vargen också. Och vi ser att redan vid dagens nivå på 200-250 vargar uppstår allvarliga konsekvenser för livskvaliteten, för tusentals landsbygdsbor och tiotusentals jägare. En normalstor vargflock dödar 100-120 älgar per år. I höst har vargar rivit fler jakthundar än någonsin. Det senaste fallet rapporterades från Åkersberga utanför Stockholm. Hur dyrt vargkramandet är för skattebetalarna har ingen redovisat.

Jag tycker det är oacceptabelt att EU ska tvinga Sverige att bli ett vargreservat. Därför måste vi sätta ner foten nu, och besluta att Sverige ska hålla emot etableringen av främmande arter, och det gäller både varg och mårdhund!

Det är ett ansvar för oss som lever i verkligheten att påverka våra partikamrater i storstäderna till att skärpa rovdjurspolitiken.

Peter Nordebo (FP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons