Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djurplågeri eller kulturell tradition?

/

Den 14 november firades den årliga festivalen Toro de Jubilo i den spanska staden Medinaceli. Festivalen är en förkeltisk ritual med anor från bronsåldern, skriver insändaren som ifrågasätter ritualen.

Annons

Nöjesarrangörerna leder in en tjur i en ring av eld på stadens torg. Den binds och på hornen sätts lättantändligt tyg fast som dränkts i brännbara kemikalier. Tyget tänds sedan på och den skräckslagna tjuren släpps lös medan lågorna slår upp runt dess huvud.

Tjuren springer paniskt runt i ett försök att komma undan elden. Glöd och gnistor svider och bränner dess kropp. Samtidigt hejar publiken på och unga män springer in i ringen och hetsar tjuren. Aktivisterna som försöker hindra tjurbränningen stoppas av polis.

Det kan ta över en timma innan tjuren utmattad ger upp och stönande och frustande slutar sin kamp för att komma undan lågorna.

Arrangörerna försvarar festivalen med att det är en kulturell tradition.

Det är mycket som tillåts med hänvisning till att det är kultur och tradition. Detta gäller även det blodiga, främst i Sydeuropa förekommande djurplågeriet, som benämns tjurfäktning. Och det gäller även andra bestialiska handlingar där djurplågeriet är det som roar.

Min förhoppning är att det här är sista året vi behöver se både tjurfäktning och brinnande horn, tjurarna och andra djur finns inte till för vår underhållnings skull.

Gunnel Söderback

medlem i Djurens Rätt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons