Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djuren utsätts för lidande

/
  • Jägare jagar i huvudsak för spänningens och nöjets skull, menar skribenten som ifrågasätter det moraliska i bland annat älgjakten.

Älgjakten är omoralisk och strider mot djurskyddslagens grundidé, menar artikelförfattaren.

Annons

Älgjakten drar igång – hundskall och skott hörs i skogen. Närmare 100 000 älgar kommer att dödas och tusentals blir skadeskjutna och tvingas genomgå ett utdraget lidande innan de så småningom dör. Detta är omoraliskt och strider mot djurskyddslagens grundidé om att man inte får utsätta djur för lidande.

Argumentet att älgstammen skulle öka okontrollerat om vi slutade äta älgar kanske kan verka rimligt, om man inte vet någonting om hur viltpopulationen kontrolleras idag. Det är vi människor som håller den långt större än den skulle kunna vara utan oss, för att vi ska kunna jaga fler älgar. Detta är en extremt dyr form av djurhållning, även om djuren inte hålls i ladugårdar. Jägare jagar i huvudsak för spänningens och nöjets skull.

Ingen vet exakt hur många älgar som skadeskjuts men en siffra som ofta nämns är 14 procent. Var och en kan själv räkna ut hur ofantligt mycket lidande årets älgjakt innebär.

Djurskyddslagens portalparagraf att djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande" tillämpas tyvärr inte på något djur – inte heller på älgar. Det ställer till ett helveteslidande för djuren såväl i skogen och som i köttfabrikerna. För dig som ogillar älgjakt och annat djurplågeri finns det därför bara en utväg: Bli vegan!

Jonas Norberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons