Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djuren får ett värdigare slut

Vi blir upprörda över den känslokyla dessa tre politiker ger uttryck för, när de konstaterar, att ibland kan livsförlängande insatser innebära förlängd dödskamp och kort därefter fastslår att de flesta av oss kommer att dö den långsamma döden.

Annons

KD-herrarna Sjöberg, Bergsten och Canslätt gör (8/2) ett märkligt inlägg om rätten till vår död och klämmer som avslutning till med truismen: sjukvården ska inte hjälpa människor att dö! Den ska hjälpa dem att leva.

Vilken självklarhet! Ingen har väl ifrågasatt något annat? Men ska man tvinga (!) svårt sjuka människor till en långt lidande, mot vilket alla till buds stående mediciner och teknik inte hjälper? Har dessa politiker aldrig hört talas om rätten till vår död, eller menar man att den rätten inte är förenlig med herrarnas religiösa inställning?

Rätten till vår död innebär på inget sätt, att den äldre och sjuke uttrycker en önskan om att dö för att inte ligga sjukvården och de anhöriga till last som debattörerna tror. Det är dessutom en allvarlig och kränkande anklagelse mot personalen och framför allt läkarkåren att de skulle frångå sin primära uppgift att rädda liv. Rätten till vår död innebär inte alls, att patienten impulsivt skulle kunna begära hjälp att dö i en svår situation. För det krävs att den sjuka redan under sin friska tid och under full kontroll över sina sinnen skriver ett bevittnat livstestamente/livsslutsdirektiv.

Vi blir upprörda över den känslokyla dessa tre politiker ger uttryck för, när de konstaterar, att ibland kan livsförlängande insatser innebära förlängd dödskamp och kort därefter fastslår att de flesta av oss kommer att dö den långsamma döden. Man vill alltså under den långa dödskamp, som de flesta av oss kommer att få vara med om, nöja sig med att ge tröstande ord när ingen medicin hjälper. Som om det skulle vara den mest människovärdiga avslutningen på livet! Vi låter våra gamla och sjuka hundar få ett värdigare och mindre plågsamt slut!

Vi har fullt förtroende för den vård och omsorg sjukhusen och äldrevården ger i dag och är inte det minsta rädda för att legal dödshjälp skulle innebära att samhällets ansvar för den lidande skulle avta med en lag om dödshjälp, som för övrigt redan finns i Nederländerna och Schweiz.

Astrid och Lennart Gunhamre

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons