Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diskriminerar Söderhamns kommun handikapprörelsen?

Ungdom eller sportfantast – det ska man vara – då får man önskelistan tillgodosedd! Vad har ni att bjuda oss alldeles vanliga skattebetalare på, vi som sällan höjer rösten och ber om något?

Annons

I Söderhamns vision 2012 står det att man skall kraftsamla för ett starkt kultur- och föreningsliv. Detta är en viktig attraktionskraft när människor väljer bostadsort. Det låter bra, men nu till verkligheten. Lokalen Sämjan på Köpmangatan har varit hemvist för HSO, Handikappföreningarnas samarbetsorgan. Där fanns 14 handikappföreningar i samma lokal som var helt handikappanpassad, till och med med hörselslinga och som även låg nära busshållplats. Dessa föreningar har en stor och bred verksamhet. Medlemsantalet är mellan 1 200 och 1 400.

År 2004 fick man veta att inga pengar till hyresbidrag fanns att få och det blev plötsligt väldigt bråttom att föreningarna skulle ut därifrån för man skulle ha annan verksamhet där. Man blev hänvisade till Kastanjen i Ljusne. Först behövde den lokalen tömmas på slipmaskiner och bandsågar och golvet var vattenskadat. Fortfarande efter nio månader var lokalen helt oanvändbar. Där skulle man få vara gratis men samtidigt hade alla andra föreningar tillgång till lokalen. Det fick till följd att handikapprörelsen splittrades. Bussar åter in till Söderhamn fanns inte heller.

I mars år 2008 ansökte HSO om hyresbidrag på 18 000 kronor. Svar kom i april i år, inga bidrag nu heller. Inkomsterna för föreningen består av medlemsavgifter. Hur ska man ens ha råd att annonsera om sammankomster och möten? Andra hälsingekommuner håller sina HSO-föreningar med lokal. Varför kan inte Söderhamn göra detsamma?

Den 21 april läste jag i Kuriren: Nytt ridhus på dagordningen, kommunen positiv. Ett till ridhus på Tälje skulle betyda mycket för hästintresserade. Prislappen hamnar på 2 miljoner plus ytterligare kringkostnader på en miljon. Man har tänkt att kommunen ska finansiera bygget och att Söderhamns Hästsportklubb ska få hyra av kommunen. Klubben har 60 medlemmar! Till ungdomarna har 25 miljoner avsatts, varav 1 miljon fick de omgående disponera enligt egna önskemål. Nu siktar ni på att bli Sveriges bästa ungdomskommun. Men har tydligen glömt bort att år 2010 ska Sverige vara tillgänglig för alla. Hur mycket satsar ni på detta?

Det gick även bra att göra en utbyggnad av simhallen för 10 miljoner, en ny ishall på Hällåsen (det finns en i Ljusne också), konstgräs och fotbollshall. Enligt beräkningar skulle konstgräset kosta mellan 3,5 och 4 miljoner kronor. Kommunalt bidrag på cirka 900 000 kronor, var en förutsättning för att Svenska Fotbollsförbundet skulle gå in med 1 miljon, resten finansieras med ideellt arbete och lån. Driftskostnader 250 000 per år tillkommer. Hur gick det ihop? 3 600 000 överskred kultur- och fritid sin budget för år 2005, men hoppades slippa ta med underskottet in i år 2006. Hur gick det – vore intressant att få veta?

En begäran om 18 000 kronor för att få en gemensam lokal för de 14 olika handikappföreningarna som samarbetar inbördes borde inte vara svårt att bevilja.

För det första: Att behöva vänta på ett negativt svar ett helt år.

För det andra: Är inte alla människor lika mycket värda? Ungdom eller sportfantast – det ska man vara – då får man önskelistan tillgodosedd! Vad har ni att bjuda oss alldeles vanliga skattebetalare på, vi som sällan höjer rösten och ber om något?

Hoppas man för mycket om man tror att någon ansvarig politiker svarar på detta, eller?

Mormor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons